Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Επιμένει «συναινετικά» ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ.-

Χιλιάδες οπαδοί και μέλη της «Φατάχ» συγκεντρώθηκαν, χτες, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο - τη Μουκάταα - με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης. Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις εσωτερικές εξελίξεις και στην ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Αμπάς, σχολιάζοντας και τις αλλεπάλληλες ριπές από τα πολυβόλα των ενόπλων που βρίσκονταν στη συγκέντρωση, επανέλαβε πολλάκις ότι «τα όπλα μας δεν πρέπει να στρέφονται κατά μελών άλλων οργανώσεων, ούτε μεταξύ μας. Νόμιμα είναι τα όπλα μόνο ενάντια στην κατοχή». Εντούτοις, οι εκκλήσεις του δεν εισακούστηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Παράλληλα, αν και απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στη «Χαμάς», υποστήριξε ότι «όποιος διαφωνεί με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την απόφαση στα δικαστήρια και όχι στους δρόμους». Ο Αμπάς επιβεβαίωσε εμμέσως ότι θα γίνει άλλη μια προσπάθεια διαλόγου με την κυβέρνηση της «Χαμάς» προκειμένου να συσταθεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» αλλά δε διευκρίνισε αν, ασχέτως της κατάληξης του διαλόγου, θα γίνουν εκλογές.

Στο μεταξύ, στην Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, λίγες μέρες πριν την έναρξη της διεθνούς συνάντησης «Μαδρίτη 15 χρόνια μετά» που αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία ορισμένων Ινστιτούτων με τη στήριξη της ισπανικής κυβέρνησης, επανέλαβε την ισπανο-γαλλο-ιταλική πρόταση για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό. Τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει και να πιέσει για μόνιμη λύση αλλά όχι να επιβάλλει». Φυσικά και η πρόταση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού να παρέμβει στην περιοχή, μόνο που το κύριο για να υπάρξει θετική εξέλιξη για τον παλαιστινιακό λαό, είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και η αναγνώριση βιώσιμου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ