Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψήφισαν για τα πνευματικά δικαιώματα

Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για «το δικαίωμα παρακολούθησης υπέρ του δημιουργού ενός πρωτοτύπου έργου τέχνης και την επιβολή των δικαιωμάτων της διανοητικής ιδιοκτησίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο έχει πολλές θετικές διατάξεις», αλλά «και μεγάλα ζητήματα, για τα οποία δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε» γι' αυτό και δήλωσε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη θέση του ΚΚΕ, η βουλευτής επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αντιλαμβάνεται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών στα πλαίσια της «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς», θεματοφύλακας της οποίας, και θεσμικά, είναι η ΕΕ. «Πρόκειται για έννοιες βαθιά πολιτικές, με τις οποίες εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Και αναρωτιόμαστε πώς συμβιβάζονται, αφ' ενός, τα πραγματικά δικαιώματα και η προστασία του δημιουργού και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και, αφ' εταίρου, ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η συνακόλουθη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Γι' αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι».

Ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, ισχυρίστηκε πως με το νομοθέτημα θα μπορούν «όλοι οι δημιουργοί, όσοι παράγουν πολιτιστικά προϊόντα να κινούνται οριζόντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να διεκδικούν από χώρα σε χώρα τα δικαιώματά τους». Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του, Δ. Βαρβαρίγος, σημείωσε ότι «γίνεται μία προσαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από το νέο πνεύμα που διέπει το σύγχρονο κόσμο, το πνεύμα της ανταγωνιστικότητας». «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΝ, ενώ ο πρόεδρός του Αλ. Αλαβάνος είπε ότι «είναι καλό να εφαρμόζουμε κάποιες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποχρεωνόμαστε κιόλας, που έχουν θετικό περιεχόμενο», ζήτησε όμως «θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να βοηθήσουμε στην επιδίωξη ενός σκοπού που δεχόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ