Κυριακή 14 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ καθολικά στην απεργία

Αύριο ξεκινάει η πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση σε Αθήνα και Πειραιά

H στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό που θα έχει σταθερή ημερήσια εξάωρη εργασία και πενθήμερη με μια εφημερία, είναι η μόνη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που προωθεί τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα η εφαρμογή της σχετικής οδηγίας. Αύριο ξεκινά η πενθήμερη απεργία (15-19 Γενάρη) των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή (18-19 Γενάρη) οι νοσοκομειακοί γιατροί θα απεργήσουν πανελλαδικά. Την Πέμπτη, 18 Γενάρη, θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Μπροστά στις αντιδράσεις των γιατρών - και παρά το συναινετικό ρόλο που πρόσφεραν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους - ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε έναν ελιγμό και την περασμένη Τρίτη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία αναστέλλει για ένα εξάμηνο - με τη δυνατότητα παράτασης ακόμα ενός εξαμήνου - το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005 με το οποίο ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία 2000/34. Υπέρ της εφαρμογής του ΠΔ με το ξεπέρασμα των δυσκολιών μέσα απ' το διαβόητο διάλογο, τάχτηκε το ΠΑΣΟΚ, με συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τετάρτη.

Μέσα από τις κοινοτικές οδηγίες και το σχετικό ΠΔ 76/2005 καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Οι εργοδότες και οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων αποκτούν το δικαίωμα να υποχρεώνουν τους γιατρούς να εργάζονται μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, αφού αναγνωρίζουν σαν περίοδο ανάπαυσης 11 ώρες το 24ωρο.

Για τους ειδικευμένους γιατρούς προβλέπεται ότι σε διάστημα 4 μηνών, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών. Σ' αυτό το σημείο γίνεται η λαθροχειρία απ' όλες - πλην της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών - τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τους πολιτικούς τους φορείς. Διότι ο μέσος όρος που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημαίνει μέσα στο τετράμηνο, άλλες εβδομάδες θα δουλεύει κάποιος περισσότερες και άλλες εβδομάδες λιγότερες από τις 48 ώρες. Μπορεί δηλαδή για 2 μήνες να δουλεύει 55 ώρες / εβδομάδα και τους άλλους 2 μήνες να δουλεύει 41 ώρες / εβδομάδα και ο μέσος όρος το τετράμηνο να βγαίνει 48 ώρες / εβδομάδα.

Για τους ειδικευόμενους γιατρούς, στους οποίους ο υπολογισμός θα γίνεται σε περίοδο 1 χρόνου, το πρόβλημα είναι ακόμα χειρότερο.

Το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις και να προβάλλουν για διεκδίκηση:

  • Στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και τη μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων.
  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα και με αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, ανά κλινική, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και 1600 ευρώ στο νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο με ανάλογη κλιμάκωση. Οι εφημερίες δεν πρέπει να αποτελούν μέσο συμπλήρωσης του μισθού των νοσοκομειακών γιατρών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ