Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Εισπρακτικός και κατασταλτικός

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη ζήτησε την απόσυρσή του

Εισπρακτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα έχει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Για το λόγο αυτό η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη τον καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρσή του, αφού εκτός από τα παραπάνω ο νέος Κώδικας διέπεται από τελείως αντιεπιστημονικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση του όντως σοβαρού προβλήματος της οδικής ασφάλειας.

Η βουλευτής είπε ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για το θέμα, να περάσει μέσα στα σχολεία και στη συνέχεια να έρθουν τα όποια εισπρακτικά μέτρα. Υπενθύμισε ότι από το 1996 διακομματική επιτροπή της Βουλής κατέληξε ομόφωνα σε πόρισμα για την οδική ασφάλεια αλλά οι προτάσεις της έμειναν στα χαρτιά από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Τόνισε επίσης ότι δεκάδες μελέτες αρμόδιων επιστημονικών φορέων και πανεπιστημίων έμειναν στα χαρτιά και υπογράμμισε ότι εάν το θέμα της οδικής ασφάλειας δεν μπει στην εκπαίδευση, από τις πρώτες της βαθμίδες, τότε η όλη συζήτηση γίνεται «τζάμπα».

Η Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι από τα 97 άρθρα του νέου Κώδικα τα 81 αφορούν στην επιβολή νέων προστίμων ή την αύξηση των υπαρχόντων, κάτι που καταδεικνύει ότι είναι κεντρική επιλογή η εισπρακτική πολιτική. Την περίοδο 1996-97, υπενθύμισε η βουλευτής, είχε γίνει εκτεταμένη καμπάνια για την οδική ασφάλεια και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει κάποια μείωση των οδικών ατυχημάτων, χωρίς αύξηση των κατασταλτικών μέτρων.

Υπερασπιζόμενος τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης ισχυρίστηκε ότι η προτεινόμενη αύξηση των προστίμων δεν αποτελεί εισπρακτικό μέτρο αλλά «αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία η ελληνική νομοθεσία αντιμετωπίζει πλέον τις επικίνδυνες και σοβαρές παραβάσεις. Κατά τον υπουργό οι μεγάλες αυξήσεις είναι συγκεκριμένες και στηρίζονται σε αποτελέσματα μελετών σχετικά με την επικινδυνότητα των παραβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ