Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ετος Καζαντζάκη» ... χωρίς ΥΠΠΟ

«Μπαράζ» πολυποίκιλων εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου προς τιμήν του Νίκου Καζαντζάκη ετοιμάζει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η οποία ονόμασε το 2007 ως «Ετος Καζαντζάκη» με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του, αφού δεν το έκανε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο πρόεδρος του φορέα, Γ. Στασινάκης, εξέφρασε τη λύπη του, διότι ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, ενώ είχε αναγγείλει τον Ιούνιο του 2006 το «Ετος Καζαντζάκη»... άλλαξε γνώμη. Κατήγγειλε, επίσης, ότι η Εταιρεία έστειλε επιστολή από τον Ιούνιο για επιχορήγησή της από το ΥΠΠΟ, χωρίς απάντηση, ενώ ο φορέας «εισέπραξε» και την άρνηση των ΕΛΤΑ να εκδώσουν γραμματόσημο για τον Καζαντζάκη. Πάντως, το ΥΠΠΟ «πρόσφερε»... την αιγίδα του.

Ο ίδιος ανήγγειλε τη δημοσίευση από το ελληνικό τμήμα του φορέα ενός φακέλου με στοιχεία σχετικά με τις εκδόσεις των έργων του Καζαντζάκη και την «περίπτωση Ελένης Καζαντζάκη». Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κα Καζαντζάκη, λίγα χρόνια πριν το θάνατό της και ενώ ήταν σε άσχημη σωματική κατάσταση να υπέγραψε γονική παροχή και άλλες πράξεις που αφορούν πνευματικά και περιουσιακά δικαιώματα.

Πάντως, το πρόγραμμα εορτασμού περιλαμβάνει για την Ελλάδα σειρά συνεδρίων, ημερίδων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ 11 συνέδρια και πλήθος άλλων εκδηλώσεων θα γίνουν από την Αλβανία μέχρι το Κονγκό και από το Μπαχρέιν μέχρι την Κούβα.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, στα πλαίσια της καλοκαιρινής θεατρικής του παραγωγής, προγραμματίζει να παρουσιάσει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» σε θεατρική διασκευή Κωστή Κολώτα. Το 2007 έχει ανακηρυχτεί έτος «ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» με την ευκαιρία της 50ής επετείου από το θάνατό του.

Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Βόγλης. Η μουσική θα είναι του γνωστού λυράρη Βασίλη Σκουλά και του Λουδοβίκου των Ανωγείων, σκηνικά - κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη. Το ρόλο του Καπετάν Μιχάλη θα ερμηνεύσει ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης. Τους άλλους ρόλους θα ερμηνεύσουν: Νίκος Δαδινόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μάνος Βακούσης, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Κροντήρης, Τάσος Σωτηράκης, Μαριάννα Πολυχρονίδου, Χριστίνα Μαντέσι, Νίκος Τουρνάκης, Λευτέρης Μποτωνάκης, Νίκος Σκουλάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ