Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Επεκτείνει την εμπορευματοποίηση

«Βαρίδια» ακόμα και τα νεοκλασικά του στην Πλάκα!

«Σωστά»... Τι «δουλιά» έχει στην Πλάκα το ΥΠΠΟ..;
«Σωστά»... Τι «δουλιά» έχει στην Πλάκα το ΥΠΠΟ..;
Προς ...«αξιοποίηση», δηλαδή εκχώρηση στους ιδιώτες, και των ακινήτων στην Πλάκα ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού οδεύει η πολιτική ηγεσία του, στο όνομα της «εξοικονόμησης» κονδυλίων από τη συντήρησή τους προς «όφελος» του πολιτισμού!

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, στο πλαίσιο «ανοιχτής συζήτησης» για θέματα πολιτισμού. Παρεμπιπτόντως, επρόκειτο για μια καθαρά επικοινωνιακού τύπου κίνηση, αφού η ηγεσία του ΥΠΠΟ γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του πολιτισμού και αν πράγματι ήθελε την επίλυσή τους θα καλούσε τους δημιουργούς και τους φορείς τους σε μια οργανωμένη και ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων και όχι... για καφέ μπροστά στις κάμερες.

Εστω κι έτσι όμως, ο υπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για επέκταση της εμπορευματοποίησης, ακόμη και στα κτίρια του ΥΠΠΟ (τα οποία χαρακτήρισε ως «πρακτικά αχρησιμοποίητα») και μάλιστα στην περιοχή - «φιλέτο» της πρωτεύουσας, την Πλάκα, όπου το υπουργείου κατέχει 300 κτίρια. Μιλώντας γι' αυτά είπε χαρακτηριστικά ότι αν το ΥΠΠΟ «απαλλαγεί από τα "βαρίδια" αυτά, εκμεταλλευτεί τα κτίρια στην Πλάκα και πάρει χρήματα αντί να πληρώνει για τη συντήρησή τους μπορεί να τα διαθέσει στην πολιτιστική δημιουργία»! Αυτό σημαίνει πως θα προχωρήσει σε ενοικίαση και, προφανώς, αλλαγή χρήσης των κτιρίων (διότι η πρότασή του περί δημιουργίας «κυττάρων πολιτισμού» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι ευνόητο τι θα σημάνει), τα οποία αυτή τη στιγμή στεγάζουν υπηρεσίες του υπουργείου, σωματεία κ.ά. δραστηριότητες. Σχολίασε μάλιστα απαξιωτικά ότι ένα σωματείο μπορεί να στεγαστεί και σε ένα διαμέρισμα στα Πατήσια...

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενοικίαση των συγκεκριμένων κτιρίων είναι πολύ δύσκολο να γίνει επειδή έχουν απαλλοτριωθεί από το δημόσιο για συγκεκριμένη χρήση. Σίγουρα όμως το... «βαρίδι» της συντήρησης κάποιος θα το αναλάβει αν όχι το ΥΠΠΟ και αυτός ο κάποιος θα πρέπει να κάνει εμπορευματική χρήση. Σε κάθε περίπτωση, θα εκχωρηθούν.

Κατά τ' άλλα, όσοι εκπρόσωποι φορέων παραβρέθηκαν (συγγραφείς, εκδότες, κινηματογραφιστές, θεατρολόγοι, θέατρο σκιών κ.ά.), έθεσαν τα επί σειρά ετών άλυτα προβλήματα και αιτήματά τους, για τα οποία ο υπουργός είτε δήλωσε αναρμόδιος (π.χ. ασφαλιστικό καλλιτεχνών) είτε παρέπεμψε στο υπό σύσταση Συμβούλιο Πολιτισμού (για τις επιχορηγήσεις). Αντίθετα, ήταν λαλίστατος για θέματα όπως ο νόμος για την «πολιτιστική χορηγία». Για τον κινηματογράφο προανήγγειλε τη «σαλαμοποιημένη», ουσιαστικά, επαναφορά του νομοσχεδίου Τατούλη που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, κάνοντας λόγο για κατάρτιση «οικονομικού νομοσχεδίου πολιτιστικού περιεχομένου», με στόχο «να φτιαχτεί κινηματογραφική βιομηχανία» στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ κοντά» σε ανακοινώσεις για το «ταξ σέλτερ» (φορολογικά «κίνητρα» σε επιχειρήσεις για κινηματογραφική παραγωγή), καθώς και πλαισίου για ξένες παραγωγές στην Ελλάδα. Επίσης προανήγγειλε νομοσχέδιο για τις τιμητικές συντάξεις των καλλιτεχνών από το υπουργείο Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ