Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στην «όχθη» των εργοδοτών η πλειοψηφία

Ξεκινάει σήμερα το 42ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο. Σε πάλη για την ανατροπή των συσχετισμών καλεί η παράταξη της ΔΑΣ

Καθοριστική ήταν η συμβολή των ταξικών δυνάμεων στην ανάπτυξη των αγώνων την τριετία που πέρασε
Καθοριστική ήταν η συμβολή των ταξικών δυνάμεων στην ανάπτυξη των αγώνων την τριετία που πέρασε
Ξεκινάει σήμερα το 42ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Η αδράνεια, ο συμβιβασμός και η υποταγή στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στον κλάδο χαρακτηρίζουν τον απολογισμό δράσης της Ομοσπονδίας στα τρία χρόνια που πέρασαν.

Στον αντίποδα, όπως δηλώνει στο «Ρ» ο Χρήστος Κατσώτης, επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έδωσαν το προηγούμενο διάστημα σκληρή μάχη για την οργάνωση του κλάδου και το συντονισμένο αγώνα του. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το 2004.

Και συνεχίζει: «Η αλλαγή των συσχετισμών στο κλαδικό σωματείο της Αθήνας υπέρ των ταξικών δυνάμεων έδωσε τη δυνατότητα συντονισμού της πάλης, της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην ασύδοτη δράση της εργοδοσίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα στην Αθήνα, σημειώνει, αλλά και στην Κέρκυρα, αναπτύχθηκε ένα κίνημα, που χωρίς αυτό η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα ήταν πολύ χειρότερη. Οι ταξικές δυνάμεις ενέπνευσαν τους εργαζόμενους και με το πλαίσιο διεκδικήσεων, αλλά και με τη συνεπή και ακούραστη προσπάθειά τους. Βέβαια, είμαστε ακόμη πολύ πίσω, γι' αυτό απαιτείται συγκέντρωση ικανών δυνάμεων και παραπέρα ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων».

Σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ομοσπονδία, ο Χρ. Κατσώτης υπογραμμίζει ότι «η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) συνέβαλε καθοριστικά ώστε να είναι σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο από τους πιο κακοπληρωμένους και με αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Εβαλαν πλάτη για να παρθούν πίσω κατακτήσεις, όπως ο σταθερός ημερήσιος χρόνος, η σταθερή δουλιά κλπ.».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστής, οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα «υπονομεύτηκαν από τις δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ομοσπονδία. Τους βρήκαμε μπροστά μας στις επιχειρήσεις και διάλεξαν στρατόπεδο, να είναι με την εργοδοσία». Σ' ό,τι αφορά το συνέδριο, που ξεκινά σήμερα, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει ότι «και σ' αυτό το συνέδριο η νοθεία "βασιλεύει". Εχουμε κατ' αρχήν ωμή παρέμβαση των εργοδοτών στα συνδικάτα, ώστε να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης και να μπορούν έτσι να τα ελέγχουν. Προέκυψαν σωματεία, που ήταν για χρόνια αδρανή, με εκατοντάδες ψηφίσαντες».

Για τους στόχους του επόμενου διαστήματος ο Χρ. Κατσώτης δήλωσε: «Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε ο αγώνας στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού να πάρει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Να υπάρξει συντονισμός για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ