Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ
Μπορεί να κρύβουν κινδύνους

«Δεν υπάρχει καμία συστηματική κλινική μελέτη και βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς, και ως εκ τούτου δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και επειδή δεν έχει ελεγχθεί η τοξικότητα ή μη του εν λόγω προϊόντος, είναι πιθανό να εγκυμονεί η χρήση του και άμεσους κινδύνους για τον ασθενή», τονίζει σε γνωμοδότησή του το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Τη γνωμοδότηση έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη σύγχυση που έχει προκληθεί από τη φημολογία για «θεραπευτικές ιδιότητες εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς» σε καρκινοπαθείς. «Είναι άκρως επικίνδυνη, υπογραμμίζει το ΚΕΣΥ, η εκμετάλλευση της ελπίδας των πασχόντων από νεοπλάσματα, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγηθούν στη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, εγκαταλείποντας τη χορηγούμενη από τους υπεύθυνους γιατρούς, καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας των ασθενών».

Υποδείξεις για «ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο παρουσίασης φυσικών προϊόντων που φέρονται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών» κάνει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων

Για τον προστατευτικό ρόλο της ελιάς στις καρδιοπάθειες - συμπεριλαμβανομένων και των καρκινοπαθών - έχει κάνει μελέτη η Β' Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» υπό τον καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Βιολογίας του Καρδιαγγειακού Συστήματος του Πανεπιστημίου Σινσινάτι των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα και έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν στις 13.12.2006 όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε την υπόδειξη για προσοχή στην ενημέρωση για να μην καταντήσει «νερό του Καματερού» μια επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην πρόοδο της καρδιολογίας τα επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ