Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου

Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για τις εκπομπές της «φραπελιάς»

Καταδικάζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από την κρατική τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια, που πρόβαλαν τα... θεραπευτικά φύλλα της ελιάς.

«Για μια φορά ακόμη - τονίζεται στην ανακοίνωση - τα τηλεοπτικά κανάλια, θυσιάζοντας στο βωμό του άκρατου ανταγωνισμού και της πρωτιάς της θεαματικότητας, δε διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία του ελληνικού λαού». Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τονίζει πως είναι «θλιβερό ότι αυτή τη φορά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης», εννοώντας την εκπομπή της Αννας Δρούζα, που μεταδίδεται από τη ΝΕΤ.

Τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, παραβαίνουν τη γενική αρχή που αποτελεί και κανόνα του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Ο Κώδικας αναφέρει ότι: «θα πρέπει να ελέγχονται και να τεκμηριώνονται οι πληροφορίες που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη». Οι σταθμοί πρόβαλαν ανεύθυνους και «κραυγαλέα αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς» δημιουργώντας «ψευδείς ελπίδες σε πάσχοντες από βαριές ασθένειες και εκμεταλλευόμενοι την αγωνία τους, για μία επιπλέον μονάδα τηλεθέασης».

Στο μεταξύ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενδεχομένως και για καταγγελίες μη παρέμβασής του, επαναλαμβάνει με χτεσινή ανακοίνωσή του την «Υπόδειξη» που έκανε προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς την περασμένη Τρίτη. Εφιστάται και πάλι, όπως αναφέρει, η προσοχή των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ως προς την «αντιμετώπιση του εν λόγω σοβαρού ζητήματος, διότι η συνεχιζόμενη και εκτεταμένη παρουσίαση του θέματος αυτού από τα δελτία ειδήσεων και άλλες εκπομπές, παρά τη διατύπωση και αντιθέτων απόψεων δημιουργεί σύγχυση και ενδεχομένως αβάσιμες ελπίδες στο κοινό για πιθανή θεραπεία».

Το ΕΣΡ στην «Υπόδειξή» του τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να «επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο παρουσίασης φυτικών προϊόντων που φέρονται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, αποφεύγοντας τη δημιουργία υπέρμετρης ελπίδας ή σύγχυσης στο κοινό». Υπογράμμιζε επίσης ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι σταθμοί τη λέξη «φάρμακο» για προϊόντα που δεν έχουν χαρακτηριστεί έτσι από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως έχει πει και ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης, παρακολουθεί και ελέγχει τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε λογικό πλαίσιο.....(2008-12-17 00:00:00.0)
Ελεγχος για τη «φραπελιά»(2007-02-07 00:00:00.0)
Αναγκαία η ισότιμη προβολή όλων των συνδυασμών(2006-09-01 00:00:00.0)
Εκτός οθόνης ο πολιτισμός(2006-05-16 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια από τα κυβερνητικά εμπόδια στη λειτουργία του(2003-07-09 00:00:00.0)
Αυξημένη η ευθύνη των δημοσιογράφων(1997-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ