Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Αυξημένη η ευθύνη των δημοσιογράφων

Την αυξημένη ευθύνη των δημοσιογράφων, για ό,τι έχει σχέση με την ενημέρωση, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την κατά κόρον προβολή των κυνομαχιών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα,απέστειλε επιστολή προς τους διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών ANTENNA, MEGA, STAR, NEW, ΣΚΑΪ, "Κανάλι 5" και των ραδιοφωνικών σταθμών "Αθήνα 9,84" και "Φλας 9,61". Η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι έγινε αποδέκτης παραπόνων και κατηγοριών για την παρουσίαση των κυνομαχιών και "εν πολλοίς βρέθηκε σε θέση εγκαλούμενου για το επίπεδο των ειδησεογραφικών προγραμμάτων, τα οποία διαμορφώνουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στους σταθμούς αυτούς".

Θέτει τους δημοσιογράφους, αλλά τους υπεύθυνους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που είναι δημοσιογράφοι, προ των ευθυνών τους, ζητώντας την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Πιστεύει, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι οι δημοσιογράφοι έχουν αυξημένη ευθύνη σε ό,τι έχει σχέση με την ενημέρωση "με την πιο πλατιά έννοια του όρου" του ελληνικού λαού. Θεωρεί επίσης ότι "δεδομένη" είναι και η ευθύνη των δημοσιογράφων που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και για εκπομπές οι οποίες δεν είναι "καθαρά ενημερωτικές".

Η ΕΣΗΕΑ με την ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ένα τοπίο που διαμορφώνεται με δείκτη την τηλεθέαση, επισημαίνοντας ότι "αντικειμενικώς ασήμαντα ή μικρής σημασίας γεγονότα διογκώνονται κατά τρόπο απαράδεκτο, για λόγους καθαρά τηλεθέασης, είτε γεγονότα, τα οποία έχουν αντικειμενικά αναμφισβήτητη δημοσιογραφική και ειδησεογραφική σημασία, προβάλλονται κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση,με κάθε έννοια κοινώς παραδεδεγμένης δεοντολογίας".Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, στο κεφάλαιο που αφορά στη δεοντολογία, "ισχύει και για τους μη κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ