Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΕΒΕΑ δείχνει τα ... δόντια του!

Η ολιγαρχία της χώρας στις περιόδους ανάπαυλας από αγώνες και άλλες "ενοχλητικές" γι' αυτήν εκδηλώσεις, δείχνει ένα διαλλακτικό πρόσωπο, το πρόσωπο του "κοινωνικού εταίρου".Παρουσιάζεται έτοιμη για διάλογο με τις άλλες κοινωνικές τάξεις, για να βρεθούν "αμοιβαία αποδεκτές λύσεις"!

Τα πράγματα αλλάζουν, όταν οι εργαζόμενοι - και άλλα λαϊκά στρώματα - βγαίνουν στους δρόμους και παλεύουν για το δίκιο τους μακριά από τη στρούγκα του "κοινωνικού διαλόγου". Τότε οι μάσκες της διαλλακτικότητας πέφτουν και φαίνεται το πραγματικό κυνικό πρόσωπο των εκμεταλλευτών.Βγαίνουν τα"δόντια έξω" έτοιμα να κατασπαράξουν όποιους απειλούν την "κοινωνική συναίνεση", όποιους διαλέγουν το δρόμο της ταξικής πάλης για να βρουν το δίκιο τους!

Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα. Στην περίοδο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων τα 'βαλε - μαζί με ΣΕΒ, μεγαλοξενοδόχους κλπ. - με τους αγρότες. Ζήτησε - βλέπε απαίτησε - από την κυβέρνηση, να βάλει "τάξη", ν' αδειάσει τους δρόμους από τα τρακτέρ!

Τώρα, ήρθε η σειρά των δασκάλων, καθηγητών και των άλλων εργαζομένων, που απεργούν, που βγαίνουν στους δρόμους για να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ - με δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την ΕΤ-2 την Τρίτη 17.2 - απαίτησε από την κυβέρνηση:

"Οχι υποχωρήσεις... κατόπιν πίεσης. Ικανοποίηση μόνο δίκαιων αιτημάτων. Να σταματήσει αυτή η ιστορία στην Ελλάδα"!!!

Στα λεγόμενα του ΕΒΕΑ, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

α) Το ΕΒΕΑ ως φορέας του κεφαλαίου - των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων της Αθήνας - στέκει άγρυπνος φρουρός, μην τυχόν και ενδώσει η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη στις πιέσεις των απεργών, που δήθεν εκμεταλλεύονται την προνομιακή τους θέση, για να αποσπάσουν "προνόμια".

β) Εκφράζει τον ταξικό φόβο των μελών του απέναντι στην άνοδο τηςταξικής πάλης,γιατί η πάλη αυτή χαλάει τη σούπα του "διαλόγου" και της"συναίνεσης" των "κοινωνικών εταίρων"!

Φοβάται το ΕΒΕΑ μην τυχόν και εξαπλωθεί η "επιδημία" των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και σε άλλους κλάδους, μην τυχόν και γίνει πράξη η ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αυτής της πολιτικής που εξυπηρετεί τα δικά τους ταξικά συμφέροντα!

γ) Αξιώνει,με το "να σταματήσει αυτή η ιστορία στην Ελλάδα", από την κυβέρνηση να κλείσει τα αυτιά της στις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και να πάρει τα μέτρα της, βλέπε αυταρχισμό, ένταση της τρομοκρατίας (ιδεολογικής και όχι μόνο) και άλλα παρόμοια, που ζητάει το κεφάλαιο, όταν ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του.

Ξεχνάει βέβαια ότι αυτή "η ιστορία" των αγώνων, δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Ολη η Ευρωπαϊκή Ενωση και το αντιδραστικό της οικοδόμημα - η Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα προγράμματα "σύγκλισης" που επιβάλλει, συγκλονίζονται από τις κινητοποιήσεις μυριάδων εργαζομένων όλων των κλάδων! Ξεχνάνε ακόμα ότι η ταξική πάλη δε σταματάει με νόμους και διατάγματα. "Η ιστορία όλων των ως τα τώρα κοινωνιών είναι ιστορίαταξικών αγώνων" (Κομμουνιστικό Μανιφέστο).

δ) Στηρίζει - για μια ακόμα φορά - την κυβέρνηση στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής της και στην αδιαλλαξία της απέναντι σε όσους αγωνίζονται.

ε) Η θέση για ικανοποίηση "δίκαιων αιτημάτων" αποτελεί δώρο άδωρο, με δοσμένη την υποστήριξη του ΕΒΕΑ στην πολιτική λιτότητας, της ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών κλπ. της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Κατά συνέπεια ό,τι ξεπερνάει τα πλαίσια της πολιτικής αυτής - δηλαδή το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων - δεν αποτελεί σύμφωνα με τη λογική τους "δίκαια αιτήματα", επομένως δεν τίθεται και θέμα ικανοποίησής τους και μάλιστα ύστερα από "πίεση"!

Η κυβέρνηση Κ. Σημίτη μπορεί να 'ναι περήφανη για τη ΣΤΗΡΙΞΗ, της πολιτικής της από το ΕΒΕΑ!

Αραγε το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒ, τους εξαγωγείς - εισαγωγείς, εφοπλιστές κτλ., έχουν υπόψη τους όταν μιλάνε με τέτοια σιγουριά και έπαρση για την κοινωνκή αποδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ("αριστερού", "δεξιού", "κεντρώου" και όποιου άλλου εφεύρουν στην πορεία για να σπέρνουν συγχύσεις και να δημιουργούν αυταπάτες στις λαϊκές μάζες).

Αν οι εκατοντάδες και πλέον χιλιάδες που αγωνίζονται είναι - κατά την κυβέρνηση - "ομάδες" τότε οι παραπάνω φορείς που ξεσπαθώνουν υπέρ της πολιτικής της και τη στηρίζουν στον αυταρχισμό} και την αδιαλλαξία της τι είναι:

Μήπως οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι εισαγωγείς- εξαγωγείς και οι εφοπλιστές, είναι πλειοψηφία στον ελληνικό πληθυσμό;

Η τρομοκρατία της άρχουσας τάξης δε θα περάσει! Οσο για σας, κύριοι του ΕΒΕΑ, αφήστε τα ζοριλίκια. Οι εργαζόμενοι δεν τρομάζουν με τις υστερικές κραυγές σας για δήθεν καταστροφή της οικονομίας από τους αγώνες της αγροτιάς, από τους αγώνες των ναυτεργατών, από όλους τους αγώνες. Η εργατική τάξη,η αγροτιά και οι ΕΒΕ δεν είναι τσιράκια σας, για να κάθονται φρόνιμα, επειδή έτσι απαιτεί το συμφέρον της τάξης σας.

Με το δικό τους μόχθο παράγεται ο κοινωνικός πλούτος,αυτός που εσείς καρπώνεστε με την υπεραξία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με τα κάθε λογής προνόμια (φοροαπαλλαγές, θαλασσοδάνεια, εισφοροδιαφυγή κλπ.) που σας παρέχουν αφειδώλευτα οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα ταξικά σας συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι με μπροστάρη και πρωτοπόρα την εργατική τάξη θα στήσουν τομέτωπο πάλης με τους μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία, κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και τη δικτατορία των πολυεθνικών. Το μέτωπο πάλης θα γίνει πράξη όχι γιατί υπάρχει ο "κομμουνιστικός δάκτυλος" - όπως θα σπεύσετε να πείτε - αλλά γιατί είναι ο μόνος δρόμος, για να ικανοποιήσουν τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες. Το μέτωπο πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό είναι ο μόνος δρόμος για να μη γυρίσει η Ελλάδα - η Ευρώπη και ο κόσμος όλος - στον εργασιακό μεσαίωνα, που εσείς επιδιώκετε. Αυτός ο δρόμος θα ανοίξει,ό,τι κι αν κάνετε. Το ρολόι της ιστορίας δε γυρίζει πίσω!!!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ