Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Τα "δώρα" της επαίσχυντης συμφωνίας

Πρόσκληση προς όλους τους οικοδόμους απευθύνουν η Κομματική Ομάδα και οι ΚΟΒ των Οικοδόμων της Αθήνας του ΚΚΕ, την Κυριακή 2 Μάρτη και ώρα 9 το πρωί, στο θέατρο "Περοκέ" (πλ. Καραϊσκάκη) σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Η Συμφωνία του Μάαστριχτ και επικείμενη αναθεώρησή της".

"Στα πέντε χρόνια από την τερατογένεση της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και του οδοστρωτήρα των προγραμμάτων σύγκλισης, οι οικοδόμοι, όπως και όλη η εργατική τάξη, ένιωσαν για τα καλά τι σημαίνει ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ. Ξεκαθάρισε η ομίχλη και ο κουρνιαχτός, που σκορπούσαν τα κόμματα του φιλομααστριχτικού μπλοκ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΟΛ. ΑΝ. και ΔΗΚΚΙ".Αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση - κάλεσμα των κομμουνιστών οικοδόμων, όπου και γίνεται εκτενής αναφορά σε σχέση με τις συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τους οικοδόμους. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: "ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ:

  • ΑΝΕΡΓΙΑ: Από το 1990 μέχρι το 1995 η οικοδομική δραστηριότητα έπεσε κατά 50%. Κατέβηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων, αν υπολογίσουμε και τη μαύρη εργασία από το εργατικό δυναμικό, που μετακινείται στην οικοδομή από τις βιομηχανίες που κλείνουν, βλέπουμε ξεκάθαρα τα αγαθά που μας έφερε το Μάαστριχτ στον τομέα αυτό. Η μεγάλη ανεργία έχει κι άλλες επιπτώσεις στον κλάδο μας. Το μεροκάματο μένει κολλημένο στα ίδια επίπεδα εδώ και τρία τέσσερα χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έπεσε και ορισμένοι συνάδελφοι αμείβονται κάτω από αυτά που προβλέπει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση (μεικτά 12.800). Αρκετοί συνάδελφοι, είτε γιατί πιέζονται οικονομικά, είτε γιατί εκβιάζονται από τους εργοδότες με τον μπαμπούλα της απόλυσης, καταπατούν το 7ωρο και το πενθήμερο, που με αγώνες έχουμε κερδίσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ευτυχώς λίγες ακόμα, συνάδελφοί μας αναγκάζονται να δουλεύουν με ωρομίσθιο. Γίνεται σιγά σιγά εισαγωγή στα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει η "Λευκή Βίβλος".
  • Κοινωνική Ασφάλιση: Από το 1990 μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν ορισμένοι νόμοι, που άλλαξαν το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης (1902/90, 1975/91, 2084/92 κλπ.). ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ:

- Με την αύξηση των ενσήμων από 4.050 σε 4.500 για τη θεμελίωση σύνταξης, αρκετοί συνάδελφοι δε βγαίνουν στα 58 χρόνια στη σύνταξη.

- Με την αύξηση των ενσήμων της τελευταίας 5ετίας από 300 σε 600 για την αναπηρική σύνταξη, ορισμένοι συνάδελφοι που είναι άρρωστοι δεν παίρνουν σύνταξη.

- Αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους ασφαλίστηκαν από την 1/1/93 στα 60 χρόνια.

- Αποδεσμεύτηκε η σύνταξη από το κατώτερο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ). Από 20 ΗΑΕ που ήταν το 1990 έπεσε το 1996 σε 15,4 λόγω γήρατος και από 18 ΗΑΕ σε 13,8 λόγω θανάτου, με αποτέλεσμα μέσα σε 6 χρόνια να χάσουν οι συνταξιούχοι 600 δισ. δρχ.

- Χειροτέρευσε η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή μας περίθαλψη.

  • Εκτός από τα παραπάνω η κυβέρνηση μέσα στο 1997 σχεδιάζει να πάρει κι άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα όπως:

- Αύξηση των ορίων ηλικίας, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Για μας τους οικοδόμους σημαίνει η σύνταξη να υπολογίζεται με τα ένσημα της τελευταίας 10έτιας.

- Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, των εισφορών των εργοδοτών και του κράτους.

  • Επίσης χειροτέρευση υπάρχει και σε άλλους σοβαρούς τομείς όπως:

- Της παιδείας που σιγά σιγά ιδιωτικοποιείται και ορθώνονται όλο και πιο πολύ ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση.

- Του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Ο ξενόφερτος πολιτισμός εκτοπίζει από την ελληνική κοινωνία τις λαϊκές μας παραδόσεις.

- Χτυπιούνται οι ηθικές αξίες της εργατικής τάξης, το συνδικαλιστικό κίνημα, η αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών κατασυκοφαντούνται και στη θέση τους προβάλλονται ο ατομικισμός, ο οχαδελφισμός το ρουσφέτι κλπ.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΒΙΑΙΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.

Αυτή είναι η ουσία της Ευρωπαϊκής Καπιταλιστικής Ενοποίησης. Αφαίρεση δικαιωμάτων, απόλυτη εξαθλίωση και υποταγή της εργατικής τάξης και απόλυτη κυριαρχία, παντοδυναμία, χλιδή και υπερπλούτη για μια χούφτα μονοπώλια. Η πορεία που χάραξαν οι πολιτικοί εκφραστές τους και σχεδίασαν τα ιδεολογικά επιτελεία τους ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ".

Και η ανακοίνωση κλείνει καλώντας: "Ολοι οι οικοδόμοι στη μάχη, όλοι μπροστά στον αγώνα, ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις, για να μην περάσει η "Λευκή" και "Πράσινη Βίβλος" της ΕΕ, να μη νιώσουμε στο πετσί μας τα δώρα του Μάαστριχτ, τον εργασιακό Μεσαίωνα, την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Αντεπίθεση τώρα μαζί με όλους τους εργαζόμενους για νέες κατακτήσεις. Το Μάαστριχτ με την αναθεώρηση χειροτερεύει ακόμα πιο πολύ, δε διορθώνεται. Ενότητα και πάλη για την ανατροπή του.

Κανείς δε μας ρώτησε. Δημοψήφισμα για Μάαστριχτ τώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ