- Πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ παλαιάς και νέας φρουράς του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ πρώην και νυν διαχειριστών της εξουσίας, αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία, ωστόσο... - 1997-02-22 00:00:00.0"/> - Πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ παλαιάς και νέας φρουράς του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ πρώην και νυν διαχειριστών της εξουσίας, αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία, ωστόσο... - 1997-02-22 00:00:00.0" /> Πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ
Πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών
  • Κ. Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι αποφασίσουμε!
  • "Οργανωμένη παρουσία" των εσωκομματικών αντιπάλων του

Πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ παλαιάς και νέας φρουράς του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ πρώην και νυν διαχειριστών της εξουσίας, αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η "διαίρεση" που υπάρχει στο πλαίσιο της διαμάχης για μοίρασμα εξουσίας και ρόλων.

Ο Κ. Σημίτης ουσιαστικά ζήτησε την "ενσωμάτωση" του εσωκομματικών αντιπάλων του στη βάση, βέβαια, της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ενώ οι "διαφωνούντες" επιχείρησαν να καταγράψουν μια "οργανωμένη παρουσία" και να δείξουν ότι συγκροτείται εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο Κ. Σημίτης, στην εισήγησή του, επιχειρώντας να απαντήσει στις επικρίσεις των εσωκομματικών αντιπάλων για "δεξιά στροφή", "απουσία κοινωνικού προσωπικού", κλπ. προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στον προσδιορισμό της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας του "νέου" ΠΑΣΟΚ.

1. Σε σχέση με την ιδεολογία: Ουσιαστικά "νομιμοποίησε" την "παράδοση" του ΠΑΣΟΚ στο νεοφιλελευθερισμό, λέγοντας ότι είμαστε το ΠΑΣΟΚ των αποφάσεών μας", ενώ, ταυτόχρονα, απέρριψε, ως ψεύτικα, συντηρητικά και "σκιαμαχίες" τα διλήμματα περί "δεξιού" και "αριστερού", "πατριωτικού" και "μειοδοτικού" ΠΑΣΟΚ. "Εμείς οι ίδιοι, τόνισε, θα οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα εποχή, με τους νέους προσανατολισμούς, τις νέες κατευθύνσεις, που μαζί αποφασίζουμε και διαμορφώνουμε". Με άλλα λόγια στις κατηγορίες των εσωκομματικών αντιπάλων του για αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας ο Κ. Σημίτης απάντησε ότι αυτός, μέσω των συσχετισμών που διαθέτει, προσδιορίζει τη νέα ιδεολογία και τους προσανατολισμούς του κινήματος.

2. Σε σχέση με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ: Ο Κ. Σημίτης, απαντώντας στις αιχμές των αντιπάλων του για "εγκατάλειψη των κοινωνικών δυνάμεων που παραδοσιακά στήριζαν το ΠΑΣΟΚ", αρχικά διαπίστωσε ότι "σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι οι αυτοαπασχολούμενοι", χαράζοντας έτσι νέες οριοθετήσεις στις κοινωνικές αναφορές του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για την εξόφθαλμη στήριξη των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων και της οικονομικής ολιγαρχίας, δήλωσε ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες "τις πολιτικές πλειοψηφίες τις στηρίζουν κοινωνικοί συνασπισμοί ευρέος φάσματος".

Στη βάση αυτή κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν πιο αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική και να στραφούν πιο αποφασιστικά στην κοινωνία και να πείσουν γι' αυτήν. Για το σκοπό αυτό ζήτησε να απορρίψουν τα διλήμματα"που μας κρατούν δεμένους σε σκιαμαχίες" και να σταματήσουν οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί, οι οποίοι "δεν έχουν κανένα πραγματικό πολιτικό και ιδεολογικό αντίκρισμα".

"Οργανωμένη εμφάνιση" αντιπάλων

Από την πλευρά τους, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι μετέφεραν στη συνεδρίαση την κριτική τους για την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει, το ύφος και το ήθος της εξουσίας, τη μη τήρηση των αποφάσεων του συνεδρίου κλπ., όπως αυτή διατυπώθηκε στο κείμενο των 5 μελών της ΚΕ που κατατέθηκε και στη συνεδρίαση. Ζήτησαν μάλιστα να ενσωματωθούν οι επισημάνσεις του κειμένου στη συνεδρίαση του ΕΓ, διαφορετικά απείλησαν ότι είτε θα απόσχουν από την ψηφοφορία είτε θα ψηφίσουν λευκό.

Από το ΕΓ το βάρος της κριτικής στις κυβερνητικές επιλογές σήκωσαν οι Π. Οικονόμου και Μ. Δασκαλάκης, ενώ από τα μέλη της ΚΕ, οι "5" που υπέγραψαν το κείμενο (Σ. Βαλυράκης, Ν. Κατσέλη, Α. Κοτσακάς, Θ. Παπαγεωργίου και Γ. Χαραλάμπους) καθώς και ορισμένοι ακόμα, όπως ο Γ. Δασκαλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό σε όλες τις αποφάσεις.

Χαρακτήρα πλατφόρμας είχε η ομιλία του Π. Οικονόμου, ο οποίος επιχείρησε να πείσει ότι υπάρχει "εναλλακτική πρόταση" στην πορεία προς την ΟΝΕ. Προσδιορίζοντας τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των "εκσυγχρονιστών και μη" ανέφερε ότι όσον αφορά την οικονομική πολιτική, η "ονομαστική σύγκλιση δεν αποτελεί προϊόν πραγματικής σύγκλισης", ενώ για την αγροτική πολιτική δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, γιατί θα οδηγήσει σε καταστροφές, ερήμωση της υπαίθρου και μείωση του ΑΕΠ. Ο Μ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει δύο ρήξεις: με τους αγρότες και τους εκπαιδευτικούς, ενώ τόνισε ότι την οικονομική πολιτική τη χειροκροτούν μόνο οι τραπεζίτες και δεν την "κατανοούν" οι εργαζόμενοι. Η ανάπτυξη, είπε σε άλλο σημείο, δεν πρόκειται να γίνει με 10 βιομηχάνους.

Στους "διαφωνούντες" απάντησαν κυρίως στελέχη της κυβέρνησης όπως οι Γ. Παπαντωνίου, Γ. Δρυς, Πρωτόπαπας, Χ. Καστανίδης, Τ. Μαντέλης, κ.ά. Ο πρώτος, εξηγώντας την αντίφαση γιατί, ενώ πάει καλά η οικονομία, υπάρχουν εξεγέρσεις κοινωνικών ομάδων, αποφάνθηκε ότι αντιδρούν κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας (αγρότες, ναυτεργάτες, επαγγελμαβιοτέχνες). Ωστόσο δήλωσε ότι αν δε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τον"κοινωνικό διάλογο" αυτός θα αποτύχει.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζουν «αντεπίθεση» κατά του... λαού(2001-08-18 00:00:00.0)
Εσωκομματικές εκλογές με... ομοψυχία(2001-01-24 00:00:00.0)
Η... συνέχεια στο συνέδριο(1999-03-13 00:00:00.0)
Αναποτελεσματική η "ανασυγκρότηση"(1997-02-05 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του "εκσυγχρονισμού"(1996-07-06 00:00:00.0)
Πολιτική συμφωνία και άγρια φαγωμάρα(1996-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ