Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζουν «αντεπίθεση» κατά του... λαού

Η δυσχερής θέση της κυβέρνησης Σημίτη σε όλα τα μέτωπα αντικατοπτρίζεται στις ίδιες τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος αναγκάστηκε να συμπιέσει τις διακοπές του στη Σίφνο, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, και βρίσκεται ήδη στους Αγίους Θεοδώρους, ώστε από κοντά να χειρίζεται την κατάσταση. Στο μεταξύ δίνουν και παίρνουν τα διάφορα σενάρια για τους σχεδιασμούς του και τις επόμενες κινήσεις του, τόσο ενόψει των εξαγγελιών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, όσο και μπροστά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει τον Οκτώβρη.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού δίνεται το έναυσμα για την κινητοποίηση του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Το γενικό σύνθημα ακούει στη φράση «αναστροφή του αρνητικού κλίματος». Για το σκοπό αυτό αναμένεται να γίνουν διάφορες εξαγγελίες στη ΔΕΘ, οι οποίες θα εμφανιστούν ως μέτρα «κοινωνικής πολιτικής», ως «κοινωνικά πακέτα», που δε θα είναι τίποτε άλλο παρά μέτρα παραπέρα ενίσχυσης της φιλομονοπωλιακής - αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία ήδη εφαρμόζεται, με τη συνοδεία κάποιων ψίχουλων εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Θα είναι εξαγγελίες από τις οποίες οι κυβερνητικοί μηχανισμοί δεν προσβλέπουν άμεσα αποτελέσματα σε θετική ανταπόκριση από το λαό, αλλά θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν ως βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η προπαγάνδα τους. Θέλουν δηλαδή να στήσουν ένα άλλοθι που σε πρώτη φάση θα το χρησιμοποιήσουν σαν προπέτασμα καπνού στην πορεία του κυβερνητικού κόμματος προς το συνέδριο, αλλά και αργότερα. Ετσι λοιπόν οι εκτιμήσεις που εκπορεύονται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «αντεπίθεση Σημίτη» στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την ομιλία στη ΔΕΘ.

Αμεση λοιπόν στόχευση της πολιτικής που επεξεργάζεται ο Κ. Σημίτης είναι το συνέδριο, καθώς, όπως σχεδιάζεται, η δημιουργία ενός ευνοϊκού για τον πρωθυπουργό εσωκομματικού κλίματος θα λειτουργούσε ως εφαλτήριο για τα παραπέρα. Στα πλαίσια της προσυνεδριακής διαδικασίας το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εξασφάλιση και διατήρηση του εσωκομματικού ελέγχου, αλλά η δημιουργία και ενός τέτοιου κλίματος που θα «αναζωογονούσε» τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα κλίμα που η απήχησή του θα έβγαινε έξω από τα όρια των κομματικών μηχανισμών, με στόχο να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ δεσμούς με την κοινωνία.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση θα βοηθούσε ένας «ζωντανός» μεν, αλλά ακίνδυνος προσυνεδριακός διάλογος, που δε θα άγγιζε και δε θα αμφισβητούσε την ουσία της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Η φόρμουλα που φαίνεται πως εξυπηρετεί το σχεδιασμό αυτόν είναι το άνοιγμα ενός διαλόγου για το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ (οι σχετικές αλλαγές που προτείνονται ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα), ώστε η συζήτηση να αναλωθεί σε ζητήματα επί της διαδικασίας. Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες με τη δημοσιότητα των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, από τις οποίες και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το προσυνεδριακό κλίμα.

Οι πολιτικές θέσεις θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα στο Μαξίμου ο Κ. Σημίτης με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Επίσης θα τους απασχολήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτέμβρη, μια συνεδρίαση που θεωρείται ορόσημο προς το συνέδριο. Μέσα στην επόμενη βδομάδα ο Κ. Σημίτης αναμένεται να επαναλάβει τον κύκλο των επαφών με τα κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα.

Οσον αφορά την προετοιμασία των εξαγγελιών που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτικό του προσανατολισμού ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος. Την επόμενη ημέρα θα έχει συνάντηση με τους οικονομικούς υπουργούς, με αντικείμενο τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ