Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΦΤΕΞ
Οικονομικό, πολιτικό, ηθικό έγκλημα
  • Παρέμβαση του Μ. Κωστόπουλου κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή επερώτησης της ΝΔ
  • Δεν αρνήθηκαν την ιδιωτικοποίηση τα άλλα κόμματα

Μεγάλο οικονομικό, πολιτικό και ηθικό έγκλημα, στο οποίο όσοι συμμετέχουν έχουν και ποινικές ευθύνες, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος - παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ - τα όσα συμβαίνουν γύρω από τη ΣΟΦΤΕΞ και ειδικότερα την επιχείρηση ξεπουλήματος της εταιρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε με έμφαση τις ευθύνες της κυβέρνησης και σημείωσε ότι η μόνη ελπίδα για την επιχείρηση είναι να μείνει στο δημόσιο, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί.Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση επισήμανε: "Στο όνομα της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ανταγωνιστικών της ΣΟΦΤΕΞ, τινάζεται στον αέρα μια καλή, βιώσιμη, κερδοφόρα και με μεγάλες προοπτικές μονάδα του δημοσίου. Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ακραίας "εκσυγχρονιστικής" νεοφιλελεύθερης αντίληψής της, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ περί "ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων" κλπ. αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την επιχείρηση μέχρι το Σεπτέμβρη του 1997". Ο Μ. Κωστόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι με την κυβερνητική απόφαση συμφώνησαν με το δικό τους σκεπτικό οι πλειοψηφίες των σωματείων εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) Αθήνας και Δράμας, γεγονός που αξιοποίησε η κυβέρνηση για να δώσει στη ΣΟΦΤΕΞ τη χαριστική βολή.

Στόχος, η εξόντωση της επιχείρησης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις που είχε για την εταιρία η απόφαση ιδιωτικοποίησης (μπλοκάρισμα χρημάτων από τις τράπεζες, έλλειψη πρώτης ύλης, εξαφάνιση από την αγορά προϊόντων κ. ο. κ.) και τόνισε ότι "οι ιδιώτες κεφαλαιούχοι, μια περίεργη κοινοπραξία, που αποτελείται από τον χαρτοβιομήχανο Ζερίτη, τον μεγαλοεκδότη Λαμπράκη (ο οποίος για δικούς του λόγους θέλει τα οικόπεδα και τα δάση της επιχείρησης στη Δράμα γνωρίζοντας ότι η ΣΟΦΤΕΞ είναι αποκλειστικός προμηθευτής του Οργανισμού Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων), τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπακατσέλο" βιάζονται να "θάψουν" την εταιρία και να μονοπωλήσουν την αγορά χαρτιού."Μιλάμε δηλαδή - είπε ο ομιλητής - για λεηλασία στην κυριολεξία δημόσιας περιουσίας και στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τις δύο πυρκαγιές στη ΣΟΦΤΕΞ, στο πρόσφατο παρελθόν. Ποιος έβαλε τις φωτιές; Γιατί τις έβαλε; Τι πορίσματα υπάρχουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το ζήτημα αυτό; Θέτουμε αυτά τα ερωτήματα γιατί όλη η ιστορία μυρίζει αρκετά...! Οι εργαζόμενοι με μεγάλες προσπάθειες ξεπέρασαν τις δυσκολίες από τις "περίεργες" πυρκαγιές, αλλά βρέθηκαν μπροστά στη μεγάλη φωτιά της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής".

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για την επιχείρηση, ο Μ. Κωστόπουλος κατέθεσε τις εξής προτάσεις του ΚΚΕ:

"Πρώτο: Να σταματήσουν αμέσως όλες οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Η επιχείρηση να μείνει στον ΟΑΕ, στο δημόσιο.

Δεύτερο: Να δοθούν αμέσως τα απαραίτητα ποσά για πρώτες ύλες και για αποζημιώσεις των εργαζομένων, ώστε η μονάδα να μπει ξανά, αποφασιστικά στην αγορά, στα ράφια των μαγαζιών.

Τρίτο: Να γίνει καθαρό προς όλους εκείνους που αποφάσισαν να μετατρέψουν τη ΣΟΦΤΕΞ σε παλιοσίδερα ότι δεν μπορούν να ελπίζουν πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Η ΣΟΦΤΕΞ δεν είναι ψοφίμι, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν.

Τέταρτο: Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις των εργαζομένων για εκσυγχρονισμό, για επενδυτικά προγράμματα και απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής και ξένων αγορών, αλλά να έχει και σημαντικά κέρδη για το γενικότερο καλό της χώρας μας".

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε την ανάγκη "όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από παρατάξεις, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν για τη σωτηρία της ΣΟΦΤΕΞ, για παραμονή της στον ΟΑΕ, στο δημόσιο, για τον εκσυγχρονισμό και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Αυτή τη στιγμή παίζεται το ψωμί 2.200 οικογενειών στην Αθήνα και στη Δράμα. Παίζεται στα ζάρια της κερδοσκοπίας μια σημαντική και με όλες τις προϋποθέσεις κερδοφόρα μονάδα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, είτε από πρόθεση, είτε από σκοπιμότητα, να παίξει διασπαστικά παιχνίδια μέσα στο χώρο. Τέτοια παιχνίδια είναι εξ αντικειμένου βούτυρο στο ψωμί των διαφόρων Ζερίτηδων, Λαμπράκηδων, Μπακατσέλων, Καρατζάδων".

Διαφάνεια για τη σωτηρία της ΣΟΦΤΕΞ

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε και στις καταγγελίες περί ατασθαλιών στην επιχείρηση, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να ενισχύσουν την πορεία ξεπουλήματός της. "Είμαστε οι τελευταίοι - είπε - που θα υποστηρίζαμε να κουκουλωθούν τα πράγματα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα υποστηρίζαμε ότι αν κάποιο στέλεχος της επιχείρησης ή κάποιος άλλος που εκμεταλλεύτηκαν την ιδιότητά τους για να παίξουν απαράδεκτα παιχνίδια σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζομένων θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο. Ισα ίσα αν υπάρχει κάποιος τέτοιος και προκειμένου να μπαλώσει τα πράγματα εκβιάζει και εκβιάζεται, θα πρέπει να είναι από τους πρώτους στην περιφρόνηση των εργαζομένων. Ακόμα και εξεταστική επιτροπή της Βουλής μπορεί να γίνει, αλλά όχι με στόχο την καταστροφή της ΣΟΦΤΕΞ. Κανείς δεν μπορεί να προβάλει τέτοιες αιτιάσεις, να μιλάει δηλαδή για το χαλασμένο δόντι, με σκοπό να κόψει όλο το κεφάλι. Κι έχουμε την άποψη ότι μια τέτοια λογική υπηρετεί η επερώτηση της ΝΔ. Γιατί είναι γνωστό πως αυτό το κόμμα συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση, συμφωνεί δηλαδή με την καταστροφή, στην πραγματικότητα, της μονάδας. Τα άλλα είναι απλή φιλολογία".

Τα άλλα κόμματα - η κυβέρνηση

Οι βουλευτές της ΝΔ, που ανέπτυξαν την επερώτηση, στάθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη ΣΟΦΤΕΞ (μέσω της απαξίωσης) κι όχι στην ιδιωτικοποίηση αυτή καθ' αυτή, με την οποία άλλωστε δεν έχουν καμία διαφωνία. Επίσης, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν για ίδιον πολιτικό όφελος το δράμα των εργαζομένων, αναλώθηκαν σε μια ακατάσχετη φιλολογία για το δικαίωμα που αυτοί έχουν στην εργασία και έφτασαν μάλιστα στο σημείο να προτείνουν στην κυβέρνηση να μετατάξει στο δημόσιο τους εργαζόμενους της επιχείρησης που θα βρεθούν εκτός με την ιδιωτικοποίηση.

Στο ίδιο περίπου πνεύμα, μη αντιπαράθεσης με την προοπτική ιδιωτικοποίησης, μέσα από το δικό τους σκεπτικό, κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, αφού σημείωσε ότι πολιτικά το κόμμα του έχει διαφορετική γνώμη από αυτή της ιδιωτικοποίησης, στη συνέχεια μίλησε σε μεγάλη έκταση για το πώς μπορεί να γίνει σωστά η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. "Η χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, είπε, είναι η απαξίωση" και πρόσθεσε: "Εμείς θα θέλαμε μια πιο αποφασιστική στάση της κυβέρνησης και όλων, ότι δηλαδή θα στήσουμε τη ΣΟΦΤΕΞ στα πόδια της, θα τη βοηθήσουμε να ξεπεράσει τα προβλήματά της, θα καθαρίσουμε τις πληγές της όσο αυτό μπορεί να γίνει, κι αυτή η υγιής, η αναπτυσσόμενη ΣΟΦΤΕΞ να μπορέσει να προχωρήσει. Οπωσδήποτε εάν η κυβέρνηση επιμένει στην επιλογή της για ιδιωτικοποίηση και προς αυτή την κατεύθυνση αυτό είναι προϋπόθεση και όρος".

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον τρόπο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ, τόνισε ότι από τώρα γνωρίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία ποιος θα την πάρει και ζήτησε να σταματήσει αυτή η πορεία απαξίωσης της εταιρίας για να σταματήσει να πιστεύεται ότι η κυβέρνηση "έχει προθέσεις ξεπουλήματος".

Στη συζήτηση την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, η οποία επέμεινε στην κυβερνητική πολιτική για ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ, εξέφρασε τη γνωστή άποψη ότι δεν μπορούν επιχειρήσεις που παράγουν καταναλωτικά προϊόντα να είναι κρατικές και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πολιτική στο θέμα υπαγορεύεται από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση - είπε - έχει και ένα πλαίσιο κοινοτικών οδηγιών και νόμων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ