Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πατροπαράδοτες συνταγές

Εχουμε αναφερθεί πάλι στη σχέση ταλέντου και τεχνικής ανάλυσης, προκειμένου ένας σκακιστής ή μια σκακίστρια να διαπρέψει στο παιχνίδι των συνδυασμών.

Η άποψη που επικρατεί είναι η εμπειρία, η προπόνηση επάνω στην τεχνική ανάλυση των συνδυασμών και ο διαχωρισμός τους σε τμήματα για καλύτερη μελέτη. Ορισμένα είδη συνδυασμών, λένε οι ειδικοί αναλυτές, θυμίζουν πατροπαράδοτες συνταγές μαγειρικής, οι οποίες φημίζονται για το σωστό και υγιεινό τρόπο διατροφής. Πολλές θέσεις στη σκακιέρα, είναι συγγενικές με άλλες παλιές θέσεις, που όμως προκύπτουν συχνά στις σημερινές παρτίδες.

Μια παρόμοια συγγενής, με παλιότερους συνδυασμούς, θέση προκύπτει και στα δύο παραδείγματα που ακολουθούν, όπου τα λευκά χρησιμοποιούν το διπλό χτύπημα του ίππου και φθάνουν σε κερδισμένο φινάλε.

Οπως γνωρίζουμε από τα φινάλε με ίππους, στις μάχες ενάντια στα πιόνια, ο ίππος δεν κάνει συνήθως καλή εμφάνιση, ιδιαίτερα αν τα πιόνια βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο.

Χρειάζεται τρεις τουλάχιστον κινήσεις για να διασχίσει τη σκακιέρα και συχνά ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ούτε μ' ένα μοναχικό πιόνι. Τι γίνεται όμως με τους ίππους στο διάγραμμα αυτού του κειμένου και στη θέση που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα; Και στα δυο την κίνηση έχουν τα λευκά. Λευκά: Ρη1, Βθ5, Πζ1, Ιδ4, Στρ. α2, β4, γ5, ε5, η3, θ4 (10) Μαύρα: Ρζ7, Βγ7, Πη6, Αα8, Αζ6, Στρ. α6, β5, δ5, ε6, η7 (10). Οι απαντήσεις στο προηγούμενο θέμα «απροστάτευτα κομμάτια»: Στο διάγραμμα τα μαύρα έπαιξαν 1... Ιη5! 2. Βη6 Ιζ3 + 3. Αζ3 θη6 και 0-1. Στο δεύτερο πρόβλημα τα λευκά έπαιξαν 1. Πθ6! Βζ8 2. Πθ7 + Ρθ7 3. Βθ5 + και ματ 1-0!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ