Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βλέποντας την «άλλη» διάσταση

Στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη, παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον έργο σε μια συγκινητική παράσταση. Πρόκειται για το έργο του Αλεχάντρο Κασόνα, «Χορεύοντας με τη Σιωπή» (1957), σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου και πρωταγωνιστές την Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Κώστα Αρζόγλου.

Είναι ένα μεταφυσικό παραμύθι επικεντρωμένο στις σχέσεις μιας παράξενης οικογένειας με κέντρο μια ανύπαντρη γυναίκα, την Ελισέα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), που ζει στα όρια της παραφροσύνης και ενώ περιμένει τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει απ' την Αμερική, αφήνει το ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο τότε. Εύθραυστη, σαν σπασμένος καθρέφτης, που πέφτοντας πάνω της το φως (η πραγματικότητα) αλλάζει χρώματα και λάμψεις. Γύρω της ένας ιστός ανθρώπων και καταστάσεων που απαρτίζουν έναν ιδιαίτερο κόσμο.

Η σχέση θείας - ανιψιού, η επικοινωνία τους, η έκφρασή τους και το ιδιαίτερό τους χάρισμα να βλέπουν την «τρίτη διάσταση» των πραγμάτων τούς κάνει να ζουν στον κόσμο που θέλουν. Η ιστορία τους σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό, όχι σαν κάτι αληθινά φανταστικό, αλλά σαν μια ιδιάζουσα πραγματικότητα. Πραγματεύεται τη διαφορετικότητα σαν επιλογή και θέση, τη «νέα» σημασία των λέξεων και την «άλλη» διάσταση των πραγμάτων σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από τους αυστηρούς κανόνες του «πρέπει» και καταχωνιάζει τα «θέλω». Την ισορροπία προσπαθεί να εξασφαλίσει η ιδανική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, ο Δον Γερμάν (Κώστας Αρζόγλου), ο γιατρός της οικογένειας, η προσωποποίηση της καλοσύνης και της δικαιοσύνης.

Η μετάφραση είναι της Ιουλίας Ιατρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, η μουσική του Πάνου Δορμπαράκη, η Μουσική Επιμέλεια και οι Συνθέσεις Ηχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Διακοπαναγιώτου και η Μαρίνα Γερμανού. Συμπρωταγωνιστούν: Αννα Μονογιού, Σταυριάνα Πανδή, Ειρήνη Ράπτη, Ελένη Αποστολοπούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σταύρος Μοίρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ