Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο «κόκκινο» με δικομματική ευθύνη

Οι τεράστιες οφειλές από κράτος και εργοδότες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το Ταμείο. Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Σε οριακό σημείο έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το Ταμείο Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), βάζοντας σε κίνδυνο τη συνέχιση των παροχών του, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει χρέη 4 δισ. ευρώ.

Κύρια αιτία των χρεών του ΤΣΑΥ είναι η κρατική υποχρηματοδότηση και η εισφοροδιαφυγή από τους εργοδότες στο χώρο της Υγείας. Στο ΤΣΑΥ ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι και λειτουργούν τέσσερις κλάδοι: Σύνταξης, Ασθενείας, Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών. Τα κύρια έσοδα του Ταμείου είναι απ' τις εισφορές των ασφαλισμένων (6,67% επί των αποδοχών όταν είναι έμμισθοι και 20%, όταν είναι αυτοαπασχολούμενοι) τις εισφορές των εργοδοτών (13,33% επί των αποδοχών), τις εισφορές του κράτους (10% επί των αποδοχών των ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993) και τις προσόδους περιουσίας του Ταμείου από τόκους, μερίσματα και ενοίκια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΣΑΥ, μόνο για τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/1993, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού θα έπρεπε να αποδώσουν 110.432.707 ευρώ στον κλάδο σύνταξης, και για τον κλάδο ασθενείας 37.653.504 ευρώ. Το κράτος απέδωσε στο ΤΣΑΥ μόλις 895.528 ευρώ που αποτελούν ένα μόνο μέρος των απαιτήσεων του Ταμείου για το 1993 και 2000.

«Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) και αναφέρει το εξής παράδειγμα: Ενας ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος του ΤΣΑΥ, μετά το 1993 με 35 χρόνια δουλιάς, για να πάρει 1.200 ευρώ σύνταξη θα πληρώσει 2,5 φορές μεγαλύτερη εισφορά. Αν οι εισφορές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, θα πάρει 440 ευρώ σύνταξη».

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Τα μεγάλα ελλείμματα στο ΤΣΑΥ έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό. Αφού περιγράφουν την υποχρηματοδότηση του Ταμείου, σημειώνουν: «Ο έλεγχος των πάσης φύσεως εργοδοτών των υγειονομικών, είναι ανεπαρκέστατος, λόγω της τεράστιας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί μέχρι το έτος 2001. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αγορά από το ΤΣΑΥ, μετοχών, όπως της Εθνικής ή και άλλων Τραπεζών».

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι να καταδικάζονται σε «συντάξεις πείνας εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1/1/1993», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση του ΤΣΑΥ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να απαγορευτεί η αγορά μετοχών από το Ταμείο, που αποτελεί παράγοντα επιπλέον επιβάρυνσης των οικονομικών του, και - τέλος - να εξασφαλιστεί ο ενδελεχής έλεγχος των πάσης φύσεως εργοδοτών των υγειονομικών που ασφαλίζονται στο ΤΣΑΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ