Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Καμία αυταπάτη, ανυπακοή! Σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνουμε μομφή»

... και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

... και στη Θεσσαλονίκη
Ηταν χιλιάδες. Φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν και χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Εβαλαν και χτες στο στόχαστρό τους το νέο νόμο-πλαίσιο, την προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, τη δικομματική πολιτική του αντιλαϊκού «ευρωμονόδρομου». «Καμία αυταπάτη, ανυπακοή! Σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνουμε μομφή», φώναξαν από το μεσημέρι στην προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, στη συνέχεια στη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και μετά στην πορεία που έφτασε στη Βουλή.

Οσο πλησίαζαν στη Βουλή, τα συνθήματα πύκνωναν: «Το άρθρο 16, δε θα καταργηθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», «Τέρμα στην αμάθεια και τις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία». Μπροστά, ήταν οι φοιτητές, ακολουθούσαν σπουδαστές των ΤΕΙ και τέλος οι εκπαιδευτικοί. Δυναμικό ήταν και το «παρών» του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με πανό: «Παιδεία για το λαό και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Κατέθεσαν ξεκάθαρη και μαζική μομφή απέναντι στις πολιτικές ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεταν: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», δείχνοντας με ποιους πορεύονται στους δρόμους του αγώνα.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Παράλληλα, έδωσαν και μια ακόμη απάντηση, σε όσους βιάστηκαν να προεξοφλήσουν τον τερματισμό των αγώνων, διατρανώνοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη βδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη

«Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα χιλιάδων διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί. Αφετηρία του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου ξεκίνησαν οι φοιτητικοί, σπουδαστικοί σύλλογοι και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Με μαχητικό συλλαλητήριο έφτασαν στη συγκέντρωση των φοιτητών τα ταξικά σωματεία κι οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας του ΕΚΘ και της 4ωρης στάσης της ΕΔΟΘ. Στην Καμάρα είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΑΣΘ, οι οποίοι ενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Μία μεγάλη διαδήλωση απλώθηκε στην Εγνατία. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» ακουγόταν από όλα τα μπλοκ της διαδήλωσης. Η διαδήλωση μέσω της Αγίας Σοφίας έφτασε στην οδό Τσιμισκή κι από εκεί πάλι στην Εγνατία. Καθιστική διαμαρτυρία για λίγα λεπτά στην Εγνατία, όπου οι φοιτητές βροντοφώναξαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - πλουτοκρατία στηρίζουν την ΟΝΕ, πουλάνε την Παιδεία» ακουγόταν στην κεφαλή της πορείας κάτω από το πανό του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών. Η πορεία συνεχίστηκε ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι φοιτητές ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνέχισαν τη διαδήλωση ως τα πανεπιστήμια.

Και σε άλλες πόλεις

Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Κοζάνη και τη Φλώρινα. Δυναμική ήταν η διαδήλωση και στα Γιάννενα. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα χτες το απόγευμα στην πλατεία Σαρόκο. Με συγκεντρώσεις και πορείες σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο απάντησαν χτες το μεσημέρι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κρήτη, συνεχίζοντας τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ