Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Παιχνίδια κερδοσκοπίας από τις ιδιωτικές «τράπεζες»

Εύφορο έδαφος για τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια βρήκαν οι ιδιώτες, που οσμίστηκαν κέρδη και στα βλαστοκύτταρα (προέρχονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου), τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος μυελού των οστών ή άλλες γενετικές παθήσεις. Τα βλαστοκύτταρα συλλέγονται με τη συγκατάθεση της μητέρας, διατηρούνται σε θερμοκρασία -190 βαθμών Κελσίου και μπορούν να διατεθούν σε συμβατούς πάσχοντες σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

«Δυστυχώς τα βλαστοκύτταρα είναι πολύ εμπορεύσιμα. Στο εξωτερικό, τα πρώτα χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες πήγαιναν στις μητέρες και τους έλεγαν: "Γιατί δεν κρατάτε αίμα για το παιδί σας σε περίπτωση που πάθει λευχαιμία;". Και ποια μάνα στον κόσμο δε θα έλεγε ναι; Ετσι εκμαύλισαν τις γυναίκες, έβγαλαν υπερβολικά κέρδη. Αν και η διαδικασία συλλογής του αίματος είναι πάρα πολύ σημαντική, τα έπαιρναν οι μαιευτήρες, και τα έστελναν στις ιδιωτικές τράπεζες, χωρίς να ξέρουν, χωρίς να μετράνε κύτταρα και τα καταψύχανε.

Από τις τράπεζες αυτές του εξωτερικού, που ξεκίνησαν το 1994, έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια αυτόλογα δείγματα, έχουν γίνει μόνο τέσσερις μεταμοσχεύσεις, αλλά όχι για αιματολογικά νοσήματα. Αρα είναι για πέταμα. Κανένας σοβαρός αιματολόγος δεν πρόκειται να πάρει από ιδιωτική τράπεζα βλαστοκύτταρα», επισήμανε στο «Ρ» η Α. Σταυροπούλου.

Και συμπληρώνει: «Οι ιδιωτικές τράπεζες βγάζουν λεφτά εναντίον της μάνας. Αυτά τα κύτταρα δεν μπορούν να μεταμοσχευτούν για το ίδιο το παιδί όταν πάθει λευχαιμία ή κάποιο άλλο αιματολογικό νόσημα. Είναι λάθος ιατρικά. Τώρα οι ιδιώτες το κατάλαβαν αυτό και το άλλαξαν το παραμύθι. Λένε μήπως χρησιμοποιηθεί για κάποιο αδερφάκι»...

Μάλιστα, οι τράπεζες των βλαστοκυττάρων λειτουργούν χωρίς θεσμικό καθεστώς και αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με την οποία θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εκδόθηκε το 2002 και εξισώνει το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στη χώρα μας λειτουργεί μόλις μια εθνική τράπεζα, η Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών - στην οποία είναι υπεύθυνη η Α. Σταυροπούλου - τρεις ιδιωτικές τράπεζες και άλλα ιδιωτικά κέντρα που κάνουν τους μεσάζοντες για τράπεζες του εξωτερικού, χρεώνοντας στους γονείς από 1.000 έως 2.500 ευρώ.

Οπως επισήμανε η Α. Σταυροπούλου η «εθνική τράπεζα», που συνδέεται επίσημα με το μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» και το «Αττικόν», έχει επεξεργαστεί 1.000 δείγματα και έχει καταψύξει 600. Πρόκειται για ετερόλογη τράπεζα βλαστοκυττάρων: Δηλαδή τα φυλασσόμενα βλαστοκύτταρα μπορούν να μεταμοσχευτούν σε οποιοδήποτε άτομο έχει ανάγκη και διαθέτει την ανάλογη ιστοσυμβατότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ