Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγαλοστομίες και χορηγοί

Από παράσταση του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ
Από παράσταση του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ
Μεγαλοστομίες για τη θέση της Θεσσαλονίκης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της νοτιοανατολικής Ευρώπης, προπάντων, η εμπλοκή «χορηγών» (βλέπε νόμο για την «πολιτιστική χορηγία») και η πολιτική εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού, χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Μία Μητρόπολη του Ελληνισμού με στρατηγική σημασία».

Παρουσίασε μία λίστα νομοθετικών μέτρων και έργων υποδομής για τη Θεσσαλονίκη, που εντάσσονται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε «σχεδιασμό τριακονταετίας, με σκοπό να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης». Είπε ότι στο ΥΠΠΟ γίνεται «μία ιδιαίτερη συζήτηση, που αφορά στα οικονομικά του Πολιτισμού, που συσχετίζονται όχι μόνο με την επιχορήγηση που πρέπει να δίνεται, αλλά και με τις επιμέρους χρηματοδοτήσεις, πέραν των κρατικών προϋπολογισμών». Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική πρωτοβουλία», που «μας βάζει στην πρωτοπορία της Ευρώπης», το νομοσχέδιο περί «πολιτιστικής χορηγίας» και υπογράμμισε ότι «αυτό σημαίνει την εφαρμογή ενός μείγματος πολιτικής, όπου η οικονομική δυνατότητα του υπουργείου Πολιτισμού αθροίζεται με οικονομικούς πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, των ιδιωτών, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, των εσόδων από τα δρώμενα κλπ.».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΥΠΠΟ για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα στο πρότυπο των πολιτιστικών οργανισμών της Αθήνας: «Ανεξαρτητοποίηση και εξέλιξη: Της Οπερας Θεσσαλονίκης σε Κρατική Οπερα Μακεδονίας - Θράκης και του Χοροθεάτρου σε Κρατικό Χοροθέατρο Μακεδονίας - Θράκης. Συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων». Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και εστίες Πολιτισμού, που αποκαλούνται ...«υπερτοπικής σημασίας»(!), εννοώντας την εκμετάλλευση των ιστορικών μνημείων: εργοστάσια ΥΦΑΝΕΤ και ΦΙΞ, Στρατόπεδο Κόδρα, τον εκσυγχρονισμό υποδομών κλπ.

Τα περισσότερα από τα έργα θα ενταχθούν, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, στη νέα προγραμματική περίοδο και για την υλοποίησή τους απαιτείται ...«βάθος χρόνου». Η λίστα του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα κοινοτικά έργα προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ και απορρόφησης 60%, εντάξεις έργων στη Θεσσαλονίκη (Μάρτης 2004 έως σήμερα), αυξήσεις προϋπολογισμού έργων στη Θεσσαλονίκη (Μάρτης 2004 έως σήμερα), έργα υπό ένταξη ή μόλις ενταγμένα, αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιοτήτων, δημιουργία νέων θεσμών (π.χ., Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Biennale Σύγχρονης Τέχνης, Απονομή Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, Φεστιβάλ Θεάτρου ΝΑ Ευρώπης κ.ά.), έργα «Ψηφιακή Θεσσαλονίκη», προστασία νεότερης κληρονομιάς, βελτίωση δεικτών, ρυθμίσεις, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ