Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΟΥΛΤΙΡΑΜΑ»
Επιστρατεύουν «πελάτες» - χαφιέδες!

Εταιρεία ελέγχου και συνεχούς παρακολούθησης των εργαζόμενων, τα μέλη της οποίας δρουν μυστικά, υποδυόμενα το ρόλο του «πελάτη», έχει επιστρατεύσει η εργοδοσία της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών «Μουλτιράμα» («Multirama») με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της εργασίας τους! Η διαδικασία (παρουσιάστηκε αναλυτικά στο χτεσινό φύλλο του «Ρ») ονομάζεται «μίστερι σόπερ» (μυστικός πελάτης) και αποτελεί ένα από τα «όπλα» της εργοδοσίας για να έχει εργαζόμενους φοβισμένους και υποταγμένους στις απαιτήσεις της.

Τη διαδικασία αποκάλυψε στο «Ρ» ο Π. Κούδας, ο οποίος πρόσφατα απολύθηκε από το υποκατάστημα της επιχείρησης στη Βουλιαγμένη, καθώς η συμμετοχή του σε απεργιακές κινητοποιήσεις, η δράση του μέσα στο χώρο δουλιάς, αλλά και η άρνησή του να δουλέψει περισσότερες ώρες από τις νόμιμες, ενόχλησαν ιδιαίτερα την εργοδοσία. Οπως μας είπε, πρόκειται για διαδικασία για την οποία οι εργαζόμενοι ενημερώνονται όταν προσλαμβάνονται και είναι η εξής: Ανθρωποι της εργοδοσίας υποδυόμενοι τους «πελάτες» μπαίνουν στα καταστήματα και αξιολογούν τους εργαζόμενους ανά τρίμηνο. Στη συνέχεια η αξιολόγηση παραδίδεται στους διευθυντές των καταστημάτων, οι οποίοι με τη σειρά τους ανακοινώνουν τα αποτελέσματα στους εργαζόμενους. Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά δεν ανακοινώνονται προσωπικά, αλλά στο σύνολο, προκειμένου να έχουν όλους τους εργαζόμενους υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας.

Επιπλέον η εργοδοσία των «Μουλτιράμα» φροντίζει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται, ουσιαστικά, για αυτές. Οπως μας κατήγγειλε ο Π. Κούδας, στις αποδείξεις πληρωμής οι υπερωρίες που έχουν δουλέψει οι εργαζόμενοι αναγράφονται εν μέρει, καθώς, αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος έχει δουλέψει 15 ώρες επιπλέον από το κανονικό ωράριο, οι 5 ώρες αναφέρονται ως υπερωρίες και οι υπόλοιπες «συμπεριλαμβάνονται» στο «έκτακτο μπόνους» που δίνει η επιχείρηση για πωλήσεις που γίνονται, χωρίς ωστόσο να μπορεί ο εργαζόμενος να εξακριβώσει αν πληρώνεται σωστά τις υπερωρίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υποκατάστημα της επιχείρησης στο «Δε Μολ» η εργοδοσία υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε επιπλέον υπερωρίες από τις προβλεπόμενες και προκειμένου να αποφύγει τα «προβλήματα», έπαψε να εκδίδει μηχανογραφημένα το ωράριο εργασίας στους εργαζόμενους και πλέον το ανακοινώνει προφορικά. Χαρακτηριστικά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η υπεύθυνη καλούσε τους εργαζόμενους να κρύψουν το ωράριο για να μην το βρει η Επιθεώρηση Εργασίας. Η παρακολούθηση των εργαζομένων είναι ασφυκτική, καθώς εκτός από τον «μίστερι σόπερ» η επιχείρηση έχει και κάμερες στα καταστήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ