Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ»
«Ακονίζουν νύχια» οι πολυεθνικές!

Ξεκίνησε το «ροκάνισμα» δημόσιου χρήματος από τις πολυεθνικές, με αφορμή το νόμο για την «πολιτιστική χορηγία», αποδεικνύοντας - τάχιστα - το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας.

Ηδη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου έλαβε ανακοίνωση για «νέο ειδικό σεμινάριο» στελεχών του, με θέμα «Η χορηγία ως μορφή οικονομικής ενίσχυσης και προβολής - Ο νέος νόμος για την πολιτιστική χορηγία». Προφανώς, η πρόσκληση απεστάλη και σε άλλους φορείς, αφού η εταιρεία διευκρινίζει πως απευθύνεται σε μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς φορείς και πολιτιστικούς φορείς της ΤΑ! Το σεμινάριο διοργανώνεται από την «Οικονομοτεχνική Seminars ΑΕ» (τμήμα της πολυεθνικής «Multi-Finance»).

Το «δικαίωμα συμμετοχής» ανέρχεται στα 140 ευρώ, με την εταιρεία να σημειώνει ότι είναι πλήρως επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή, ο ΟΑΕΔ, με χρήματα του λαού, επιδοτεί μια πολυεθνική για να «επιμορφώσει» στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ...πώς (και από ποιους, με ποια «κριτήρια») να βρουν λεφτά για να συνεχίσουν να ...υπάρχουν! Αυτό περιγράφεται στην πρόσκληση «ανάγλυφα»: «Οι χορηγοί των πολιτιστικών ιδρυμάτων αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη του πολιτισμού στην ελεύθερη αγορά της νέας οικονομίας. Η επιμόρφωση των στελεχών και του προσωπικού των πολιτιστικών ιδρυμάτων (σ.σ. που περιγράφονται παραπάνω) αποτελεί προϋπόθεση και όχι επιλογή τη χρονική στιγμή που ο νέος νόμος για την πολιτιστική χορηγία δίνει νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης στα πολιτιστικά ιδρύματα»!

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό θα «μάθουν» από το σεμινάριο «αρχές και κανόνες προσέλκυσης χορηγών», καθώς και «νέες ευκαιρίες στην οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων». Θα «διδαχτούν» «βασικές έννοιες του πολιτισμού, της χορηγίας, της πολιτιστικής διαχείρισης, του πολιτιστικού μάρκετινγκ»! Δηλαδή, η εταιρεία θα «μάθει» στους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τις «βασικές έννοιες πολιτισμού»! Κυνική απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε όλο της το «μεγαλείο».

Δεν περιμένουμε, φυσικά, αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, σε αυτήν την απόπειρα μετατροπής των εργαζομένων του υπουργείου σε «πελάτες» πολυεθνικών. Αλλωστε, εκεί οδηγεί η πολιτική της και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το θέμα είναι αν και πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ