Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συζητήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές

Προεκλογικό κλίμα για τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν το Φλεβάρη του 2008, άρχισαν σιγά - σιγά να δημιουργούν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, όπως διαφαίνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις στο ΡΙΚ του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και κορυφαίων στελεχών του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΣΥ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε επιτυχή τη συνεργασία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση για υποστήριξή του και το 2008, ούτε και δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου να υποστηρίξει υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Αυτό, επισήμανε, δε σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να στηρίξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε λίγους μήνες, αφού συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έχει γίνει κάποια συζήτηση σε πολύ γενική βάση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης διευκρίνισε ότι η υποστήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2003 δε δημιουργεί οποιαδήποτε υποχρέωση για το 2008.

Ο κ. Κολοκασίδης υποστήριξε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια στο εκλογικό Σώμα. Από τις δημοσκοπήσεις, είπε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ευρεία υποστήριξη και τυγχάνει της εμπιστοσύνης πολιτών από όλους τους χώρους, ακόμα και τη Δεξιά.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρεί πως η συνεργασία με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις πρέπει να συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ διατηρεί το δικαίωμά της να προτείνει δικό της υποψήφιο. Θα πρέπει, είπε, να τονιστεί ότι η ΕΔΕΚ δε θα δεχτεί να είναι ο φτωχός συγγενής και ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει ποιοτικότερο χαρακτήρα στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι εκτίμηση του κόμματός του είναι ότι το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές του 2008. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως είναι βέβαιο ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος και πρόσθεσε πως, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι, θα υποστηριχτεί και πάλι από το ΑΚΕΛ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να διεκδικήσουν την προεδρία της Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος και υποψήφιος από τον ΔΗΣΥ.

Ο Αμερικανός πρέσβης

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να συνάψει οποιεσδήποτε συμφωνίες, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ρόναλντ Σλίκερ, αναφερόμενος στο θέμα των πετρελαίων και τις απειλές της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, παρατήρησε ότι, αν υπάρχουν χώρες, που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για σύναψη συμφωνιών, θα πρέπει να ακολουθήσουν νομικές και ειρηνικές διαδικασίες.

Για το Κυπριακό, ο κ. Σλίκερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι σύντομα θα πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία της 8ης Ιούλη 2006, με στόχο την έναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη και ανέφερε ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τη συμφωνία της 8ης Ιούλη και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι στον Αμερικανό πρέσβη ανέλυσε και τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ και του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για επαναπροσέγγιση και για κοινή αντίληψη στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ