Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Οι γροθιές έριξαν τις μάσκες...

Οι... κοκορομαχίες στο «Μεστάγια» χάλασαν το... κέφι της ΟΥΕΦΑ

Associated Press

Οι... κοκορομαχίες στο «Μεστάγια» χάλασαν το... κέφι της ΟΥΕΦΑ
Στη διεξαγωγή έρευνας για τα όσα συνέβησαν μετά τη λήξη του παιχνιδιού Βαλένθια - Ιντερ προχωράει η ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζεται ότι η οριστική απόφαση για ποινές στους ενόχους θα δημοσιοποιηθεί στις 22 Μάρτη. Φήμες μάλιστα κάνουν λόγο για βαριές «καμπάνες».

Η επίδειξη γνώσεων στην... πυγμαχία που έκαναν οι περισσότεροι παίκτες των δυο ομάδων, με αποκορύφωμα την απαράδεκτη ενέργεια του αναπληρωματικού παίκτη της Βαλένθια Νταβίντ Ναβάρο, να φύγει από τον πάγκο και να χτυπήσει τον Νίκολας Μπουρντίσο της Ιντερ, με αποτέλεσμα όλοι οι «νερατζούρι» να τον κυνηγάνε ή να τον ψάχνουν στα αποδυτήρια, έχει πολλές πλευρές.

Η ΟΥΕΦΑ φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από το συμβάν, που μπορεί να μην ήταν πρωτοφανές, αφού στο παρελθόν σε αγώνα της Ρόμα και της Γαλατάσεραϊ έχουν γίνει ανάλογα έκτροπα, εντούτοις τα όσα έγιναν στο «Μεστάγια» ήταν πρωτοφανούς έκτασης. Αυτή τη φορά το περιστατικό χαλάει κατά πολύ περισσότερο (απ' ό,τι οι άλλες) την καλή εικόνα που θέλει να πλασάρει η ΟΥΕΦΑ για το προϊόν της που λέγεται Τσάμπιονς Λιγκ: Οτι όλα κυλάνε σύμφωνα με τους κανόνες. Με παίκτες που σέβονται τους διαιτητές αλλά και τον αντίπαλο. Με φιλάθλους που χειροκροτούν την ομάδα τους αλλά και τους αντιπάλους, και όλοι παίκτες - διαιτητές - φίλαθλοι - προπονητές - παράγοντες βρίσκονται ενταγμένοι σε ένα πλαίσιο «πνεύματος και ηθικής»...

Πέρα από μερικές βασικές αιτίες που έχουν να κάνουν με τον οξύθυμο χαρακτήρα κάποιων παικτών, όπως για παράδειγμα του γνωστού και μη εξαιρετέου Ματεράτσι της Ιντερ, ή το ξέσπασμα της έντασης μετά από ένα σκληρό παιχνίδι, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή που έχει να κάνει με την πίεση που εξασκεί στους συμμετέχοντες (παίκτες - προπονητές) ένα παιχνίδι, όπου έξω από τον αγωνιστικό χώρο, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος του αγώνα, στήνουν χορό τα πακέτα των εκατομμυρίων ευρώ. Τα περισσότερα από τα οποία θα χαθούν εάν απολεσθεί η πρόκριση στον επόμενο γύρο. Η ΟΥΕΦΑ θέλει εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, αλλά και κανόνες συμπεριφοράς. Η λογική του κέρδους όμως, που λειτουργεί σαν «δαμόκλειος σπάθη» επάνω από τα κεφάλια αυτών που είναι επιφορτισμένοι να φέρουν τα λεφτά σημειώνοντας την επιτυχία, δεν μπορεί να βάλει σε πλαίσια τη συμπεριφορά τους. Οι μπουνιές μεταξύ παικτών ή τα επεισόδια των οπαδών στην εξέδρα, είναι πλευρές αυτού του συγκεκριμένου συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ