Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Σήμα κινδύνου» για την προσχολική εκπαίδευση

Τις συνέπειες των μέτρων που προωθούνται για το νηπιαγωγείο επισημαίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Σοβαρή εξέλιξη με πολλαπλές επιπτώσεις αποτελεί η συγκρότηση τμημάτων νηπίων σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που προωθείται με ρύθμιση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται στην προσχολική αγωγή. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει πως στην ουσία, μετά το πέρασμα των παιδικών σταθμών στους δήμους εντάσσονται σταδιακά και τα νηπιαγωγεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), αλλά και παραδίδονται στην κερδοσκοπία των ιδιωτών σχολαρχών.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ πατά στο νομοθετικό πλαίσιο που της κληροδότησε «σαν προίκα» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν το 1994 ψήφισε τους νόμους 2218 και 2240 για τη λεγόμενη αποκέντρωση, όπου σύμφωνα με αυτούς μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και άλλες αρμοδιότητες περνάνε στα χέρια της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Οπως σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν χαμηλότατη κρατική χρηματοδότηση και επιπλέον φόρους στους δημότες (π.χ. στη Φινλανδία τα σχολεία χρηματοδοτούνται 50% από κρατικά κονδύλια και 50% από τις επιχειρήσεις και τη φορολόγηση των δημοτών). Οδηγούν στην εισβολή των επιχειρήσεων στα νηπιαγωγεία, οι οποίες «μεταμφιέζονται σε σωτήρες χορηγούς και παιδαγωγούς που θα παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο και στη λειτουργία τους». Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα του προγράμματος, που ήδη συντελείται με την ευέλικτη ζώνη και τα διάφορα προγράμματα - αγωγές, με αποτέλεσμα τη βαθύτερη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση και των μονάδων προσχολικής αγωγής.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει τις συνέπειες από τη «σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τον οδηγό της νηπιαγωγού, που επιβαρύνουν την παιδαγωγική ατμόσφαιρα του νηπιαγωγείου με καθαρά γνωστικά αντικείμενα όπως η μετάθεση του προμαθηματικού, προαναγνωστικού και γραφικού σταδίου από την πρώτη δημοτικού σ' αυτό. Συμπληρώνεται με άλλα μαθήματα αυστηρά ακατάλληλα για αυτήν την ηλικία (μελέτη περιβάλλοντος, γεωγραφία, πληροφορική και Η/Υ κ.ά.). Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν για μετατροπή του δημοτικού σε 5 χρόνια φοίτησης (πρόταση Βερέμη)». Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με άρση της μονιμότητας, ατομικές ολιγόμηνες συμβάσεις με τους δήμους, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, εντατικοποίηση και προσδιορισμός του ωραρίου και των αμοιβών από την ΤΑ.

Σχολιάζοντας τη στάση των παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΟΕ, σημειώνει πως η μεν ΔΑΚΕ τηρεί σιγήν ιχθύος, αφού ταυτίζεται απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική και συνήθως τη στηρίζει ανοιχτά, ενώ η ΠΑΣΚ «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την ιδιωτικοποίηση και την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους δήμους, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει να αναφερθεί στην "αποκέντρωση", μοχλό επιτάχυνσης των αντιδραστικών αλλαγών».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει πως η διέξοδος βρίσκεται στην αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, μείωση των νηπίων σε 15 νήπια ανά νηπιαγωγό. Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών από νέα επετηρίδα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατάργηση των νόμων για την «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης, της ευέλικτης ζώνης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Καλεί σε απόρριψη της σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου και διεκδίκηση ολόπλευρης διαπαιδαγώγησης των νηπίων σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε δημόσια νηπιαγωγεία, με προοπτική την ενιαία προσχολική αγωγή και στη συνέχεια το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους (2008-10-03 00:00:00.0)
Ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία (2008-09-09 00:00:00.0)
Νηπιαγωγοί καταγγέλλουν την αποκέντρωση (2007-10-03 00:00:00.0)
Προς ένα ταξικό, αποκεντρωμένο, εντατικοποιημένο σχολείο (2007-09-23 00:00:00.0)
Από το Νηπιαγωγείο ξεκινά η «αποκέντρωση» (2007-09-12 00:00:00.0)
Από τα νηπιαγωγεία ξεκινούν την αποκέντρωση (2007-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ