Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΦΠΑ και στους βοηθητικούς χώρους

Η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης σε κοινόκτητους, κύριους, βοηθητικούς ή ειδικούς χώρους υπόκειται σε ΦΠΑ. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με οδηγίες για την εφαρμογή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, καθεστώς στο οποίο υπόκεινται από την 1/1/2006. Ως παράδειγμα η εγκύκλιος αναφέρει την αποκλειστική χρήση της θέσης στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, ή ακόμα την αποκλειστική χρήση πισίνας, ταράτσας, κήπου, τα οποία θα υπαχθούν σε ΦΠΑ, μαζί με την κυρίως οικοδομή.

Σε άλλη παράγραφο επισημαίνεται ο τρόπος φορολόγησης του ακινήτου σε περίπτωση που ο φορολογούμενος κρατεί την επικαρπία και παραχωρεί την υψηλή κυριότητα στα παιδιά του. Στην περίπτωση αυτή η αξία της επικαρπίας θα υπολογιστεί ως ποσοστό του κόστους κατασκευής του ακινήτου και αναλόγως της ηλικίας του επικαρπωτή και θα επιβληθεί ο αναλογούν ΦΠΑ, λόγω αυτοπαράδοσης. Σε περίπτωση κατά την οποία παραχωρείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόκτητους χώρους, εφόσον η παραχώρηση γίνεται με σκοπό τη σύσταση ακινήτου που θα παραδοθεί σε δικαιούχο με δικαίωμα απαλλαγής για την πρώτη κατοικία, η παραχώρηση αυτή απαλλάσσεται από ΦΠΑ.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης απορριμμάτων, οι οποίες πωλούν τα υλικά αυτά σε τρίτους (αγοραστές). Αντίθετα, οι τελευταίοι υποχρεώνονται στην καταβολή ΦΠΑ. Επιχειρείται, επίσης, η ερμηνεία της έννοιας των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, η οποία αφορά στις παραδόσεις απορριμμάτων σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων, παραδόσεις ημικατεργασμένων προϊόντων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ