Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Νοσοκομείο - φιλέτο για τους επιχειρηματίες

Θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, καθώς ο «άξονας αυτός είναι ελκυστικός», όπως διακήρυξε ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος

Ενας απ' τους θελκτικότερους «κρίκους» στην επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται να είναι ο χώρος του Παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής
Ενας απ' τους θελκτικότερους «κρίκους» στην επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται να είναι ο χώρος του Παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής
Η υπόκλιση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία μέσω των ΣΔΙΤ και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, με την ταυτόχρονη εκχώρηση του μάνατζμεντ όσων άλλων συνεχίσουν τη λειτουργία τους, συνόδευσαν τη χτεσινή «δημόσια διαβούλευση» της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, όπου παρουσιάστηκε μελέτη για την ανέγερση νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ στην περιοχή.

Η αντιλαϊκή ΣΔΙΤ προωθείται στο φόντο των έντονων διαγκωνισμών επιχειρηματικών κύκλων που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα για την ανάπτυξη ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ανατολική Αττική, η οποία είναι σχεδόν γυμνή από υπηρεσίες Υγείας, και κυρίως δημόσιες. Αποκαλυπτικός για τα σχέδια της κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος, που είπε χωρίς κανένα δισταγμό: «Βρείτε το χώρο για να προχωρήσουμε με ΣΔΙΤ. Πρέπει να τρέξουμε. Δεν είναι χαζοί οι ιδιώτες που επενδύουν σε αυτήν την περιοχή. Ο άξονας αυτός είναι ελκυστικός».

Το νέο νοσοκομείο μελετάται για το χώρο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) (που άδειασε άρον - άρον μέσω της εμπορευματοποίησης της αποασυλοποίησης) και σύμφωνα με μελέτη θα πρέπει να έχει 440 κλίνες, ενώ προκρίνεται η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με την πρόταση ο δημόσιος τομέας θα προσφέρει την έκταση ανέγερσης του νέου νοσοκομείου, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει το σχεδιασμό, την οργάνωση και χρηματοδότηση της κατασκευής του. Το λειτουργικό κόστος από τις παρεχόμενες υπηρεσίες αναλαμβάνει ο ιδιώτης, όπως άλλωστε και τα αντίστοιχα έσοδα τόσο από τις κύριες υπηρεσίες, όσο και από την εκμετάλλευση μη κλινικών υπηρεσιών (π.χ. πάρκινγκ, καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, φύλαξη, καταστήματα, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.).

«Μπουτίκ Υγείας»!

«Εχουμε σχεδιάσει πληθώρα εξωτερικών ιατρείων, ώστε να φτιάξουμε ένα shoping centre (εμπορικό κέντρο), μια μπουτίκ υγείας, όπου ο πελάτης θα μπαίνει και θα ψωνίζει υπηρεσίες υγείας υψηλής τεχνολογίας», εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης Γιάννης Κυριόπουλος και χαρακτήρισε «καλή περίπτωση» την εκδοχή της κατασκευής στο χώρο του ΠΝΑ.

Την ξεκάθαρη απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει η κατασκευή του νέου νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ, «ασχέτως αν δεν αποτελούν πανάκεια και προκύπτουν προβλήματα σε χώρες που εφαρμόστηκαν, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», και με τη μεταφορά προσωπικού και κλινικών από νοσοκομεία κατά τα πρότυπα του «Αττικόν» ή με το οριστικό κλείσιμο νοσοκομείων, μετέφερε ο Αθ. Γιαννόπουλος. Μάλιστα, εκτίμησε ότι πρέπει να κλείσει το Ιπποκράτειο.

Τα πράγματα αλλάζουν και στην Ελλάδα θα υπάρξουν νέα διαχειριστικά μοντέλα, όπως π.χ. στη Γερμανία όπου η εταιρεία «Ασκληπιός» έχει αναλάβει το μάνατζμεντ 91 νοσοκομείων, είπε ο Θ. Γιαννόπουλος.

Η κοινή πλεύση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην πολιτική προώθησης της εμπορευματοποίησης της Υγείας εκφράστηκε και από τις τοποθετήσεις των τοπικών βουλευτών και δημάρχων που στηρίζονται από τα δύο κόμματα. Κατά των ΣΔΙΤ τάχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης.

Δ. Αβραμόπουλος: Σχέσεις άμιλλας

Ως δηλωτική της απόφασης της κυβέρνησης να υποστηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο Υγείας χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος τη δική του παρουσία και του Θανάση Γιαννόπουλου στα χτεσινά εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο ιδιωτικό «Ιασώ General». «Είναι, είπε ο υπουργός Υγείας, δηλωτική της κοινής όλων μας θέσης, να στηρίξουμε, παράλληλα με την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που είναι και ο βασικός πυλώνας της Υγείας στη χώρα μας, και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου, είναι γνωστό και παραδεκτό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στον κόσμο ολόκληρο, ότι η άμιλλα ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα μόνο καλά φέρνει, γιατί συμβάλλει μέσα από τον ευγενή ανταγωνισμό, στην αμοιβαία βελτίωση και των προσπαθειών και των παρεχόμενων υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ