Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πάλη για χρηματοδότηση και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς

Με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Απ' τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Απ' τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Το δημόσιο σύστημα Υγείας θα βρεθεί σε έναν κατήφορο χωρίς επιστροφή, αν δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότησή του, ήταν η κοινή διαπίστωση στη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της ΟΕΝΓΕ, ενόψει της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών στις 28 - 29 Μάρτη 2007. Στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΓ και Χρήστος Παπάζογλου, μέλος της ΕΓ της Ομοσπονδίας.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Ενα από τα ζητήματα "κλειδιά" για το σύστημα Υγείας είναι η θέση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Εμείς, πέρα από το ότι είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα νοσοκομεία, υποστηρίζουμε το κανονικό ανθρώπινο ωράριο. Πέντε μέρες δουλιά, έξι ώρες τη μέρα, υπερωρίες τέτοιες που μπορούν να τις σηκώσουν, π.χ. ορισμένες ώρες το μήνα, 4 ώρες το μήνα, όχι αυτό το απάνθρωπο ωράριο, που δουλεύουν 60, 70 και 100 ώρες. Είναι αδύνατον ως γιατροί να αποδώσουν και να έχουν ελεύθερο χρόνο να ξεκουραστούν και να ανανεώσουν τις γνώσεις τους.

Και, αναμφισβήτητα, πιστεύουμε ότι αυτή η μείωση του ωραρίου που προτείνουμε εμείς, δεν πρέπει να σημάνει μείωση μισθών. Αντίθετα, εμείς υποστηρίζουμε κατώτατο μισθό για αυτόν που θα πιάσει πρώτη φορά δουλιά τουλάχιστον 1.600 ευρώ, να έχει τα προβλεπόμενα απαραίτητα επιδόματα και φυσικά και την αμοιβή στις υπερωρίες. Δεν μπορεί ο γιατρός να λύνει τα οικονομικά του προβλήματα μέσω των απάνθρωπων και πολύωρων υπερωριών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διοριστούν γιατροί, βεβαίως με την κατανομή που χρειάζεται, όπως και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πιστεύουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το σύστημα Υγείας θα βρεθεί σε έναν κατήφορο που η επιστροφή θα είναι πολύ δύσκολη. Οταν μιλάμε για δημόσιο σύστημα Υγείας, μιλάμε και για τη χρηματοδότηση αλλά και για τις ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων εκεί, σε συνδυασμό, βεβαίως, με τη βοήθεια για την ανανέωση και τη διεύρυνση των γνώσεών τους με βάση και τις εξελίξεις της επιστήμης και όχι με δικά τους έξοδα ή με εξάρτηση από εταιρείες».

Ο Στάθης Τσούκαλος δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να ασχοληθούμε με το δημόσιο σύστημα Υγείας και να το χρηματοδοτήσουμε σωστά, κανένα δυστυχώς πρόβλημα δε θα λυθεί, ούτε του συστήματος ούτε των εργαζόμενων, γιατρών και νοσηλευτών. Γι' αυτό ήρθαμε να ζητήσουμε την πολιτική στήριξη και του ΚΚΕ, όπως κάνουμε με όλα τα κόμματα, προκειμένου να αναχθεί σε πολιτική προτεραιότητα ο δημόσιος τομέας Υγείας, γιατί τότε μόνο θα μπορούμε να προσδοκούμε λύσεις στα δικά μας προβλήματα αλλά και στα προβλήματα του συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ