Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ
Δανειστείτε από τράπεζες!

Τα εργαλεία ξεπουλήματος των έργων, της ακίνητης περιουσίας και υπηρεσιών των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο παρουσιάστηκαν χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γιούρομπανκ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο όνομα της περιβόητης αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, υπουργοί που παρήλασαν από τη χτεσινή ημερίδα, η επίτροπος της ΕΕ, Ντ. Χούμπνερ, αλλά και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Π. Κουκουλόπουλος, προέτρεψαν τους δήμους σε δανεισμό από το τραπεζικό κεφάλαιο για μια σειρά δραστηριότητες: Από την κατασκευή έργων, τη σύνταξη μελετών και τις απαλλοτριώσεις ακινήτων μέχρι και τη μισθοδοσία προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν μια σειρά από ενδεδειγμένες ...«λύσεις» για την εξεύρεση χρημάτων από τους δήμους, όπως δάνεια, χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing), Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τα οποία στον τίτλο της ημερίδας παρουσιάζονται ως «Xρηματοοικονομικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ)». Την «ανάγκη» στροφής της ΤΑ σε αυτές τις «λύσεις» ανέλαβε να υπογραμμίσει η Ντ. Χούμπνερ, η οποία σημείωσε το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στο οποίο πρέπει - όπως είπε - να διεισδύσει το τραπεζικό κεφάλαιο που κατέχει και την εξειδικευμένη γνώση. Μάλιστα, σημείωσε πως ήδη στην ΕΕ επεξεργάζονται μια σειρά από προγράμματα που προβλέπουν το δανεισμό των τοπικών αρχών των κρατών - μελών της ΕΕ για διάφορες εξειδικευμένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ανακαίνιση των πόλεων.

Τα διαπιστευτήριά τους στην πολιτική ξεπουλήματος των δήμων κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Χ. Φώλιας και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οι οποίοι ως «καλοί μαθητές» δήλωσαν ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα ώστε να είναι στη διάθεση των δήμων χρηματοοικονομικά εργαλεία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε επιπλέον και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των δήμων να φορολογούν. Ολοι ξέχασαν ότι οι κυβερνήσεις παρακρατούν από τους δήμους - τους οποίους εξωθούν σε δανεισμό - 9 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες!

Τι επιπτώσεις θα έχουν οι νέες «λύσεις» στους δημότες; Αρκεί να πούμε ότι μια από τις προϋποθέσεις δανεισμού των δήμων από την ΕΤΕ είναι τα έργα να έχουν ικανοποιητικό δείκτη οικονομικής απόδοσης, που σημαίνει κέρδος γι' αυτούς που το εκμεταλλεύονται, ζημία για τους χρήστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ