Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Στρατηγική επιλογή εκμετάλλευσης των νέων εφαρμογών

Ανακοινώθηκε η νέα εταιρεία στη χώρα μας για τη δημιουργία δικτύου σε 23 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής

Στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας για τη μελλοντική εκμετάλλευση των επιτευγμάτων της βιοϊατρικής αποτελεί η ανακοίνωση απ' τις εταιρείες «Υγεία ΑΕ», και «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ» και της Αγγλικής «Minmax Health Ltd», για την ίδρυση κοινής εταιρείας που θα υλοποιήσει ένα δίκτυο τραπεζών βλαστοκυττάρων σε 23 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Ηδη στη χώρα μας - παρότι δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο απ' το νόμο 3305/2005 σχετικό Προεδρικό Διάταγμα - άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι τράπεζες για τη συλλογή και φύλαξη των βλαστοκυττάρων. Το κόστος για τη φύλαξη είναι 1.300-2.480 ευρώ ως εφάπαξ εισφορά και 80 ευρώ για κάθε έτος. Οι περισσότερες απ' τις ιδιωτικές τράπεζες αποτελούν θυγατρικές ξένων τραπεζών βλαστοκυττάρων και κυρίως συντηρούν τα βλαστοκύτταρα. Το νέο Δίκτυο - εφόσον υλοποιηθεί - θα είναι παραγωγικές μονάδες, τόσο για τη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες.

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδους κυττάρου στο σώμα. Ετσι μελλοντικά υπόσχονται την αντικατάσταση κυττάρων από ανίατες ασθενείς (όπως ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης και το ΕΪΤΖ) καθώς και τη γήρανση.

Αντίθετα με την έκρηξη των ιδιωτικών τραπεζών, στο Δημόσιο τομέα υπάρχει μόνο η Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, παγκοσμίως υπάρχουν μόνο 37 δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο για φρενήρη επιχειρηματική δραστηριότητα με τις νέες εφαρμογές της επιστήμης.

Η σύσταση της νέας εταιρείας με την επωνυμία «STEM-HEALTH SA» θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, με μετοχική σύνθεση: 50% «Υγεία ΑΕ», 25% «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ» και 25% «Minmax Health Ltd». «Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατοχυρώνει την αποκλειστικότητα συνεργασίας για 23 χώρες με μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες τράπεζες βλαστοκυττάρων ομφαλοαίματος των ΗΠΑ, την New England Cord Blood Bank Inc., από τη Βοστόνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ