Σάββατο 7 Απρίλη 2007 - Κυριακή 8 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Δύο υπέροχοι συνδυασμοί

Στο προηγούμενο θέμα είχαμε τη διαμάχη ίππου και πιονιού και ήδη θα έχετε διαπιστώσει στις σκακιέρες σας (παρακάτω δίνουμε και τις απαντήσεις), τη μέγιστη σημασία του προωθημένου πιονιού. Σήμερα, τόσο στο διάγραμμα αυτού του κειμένου όσο και στην άσκηση με τα αλγεβρικά σύμβολα, τα πιόνια πρωταγωνιστούν απέναντι σε αντιπάλους όπως είναι η βασίλισσα και ο πύργος! Στο φινάλε και τα δύο βαριά κομμάτια μπορούν εύκολα να απειλούν το ίδιο το πιόνι, καθώς και το τετράγωνο προαγωγής, εκτός αν υπάρχει η κατάλληλη νησίδα και δομή των πιονιών.

Στο μέσο του παιχνιδιού όμως, τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά. Η ύπαρξη των ελαφριών κομματιών (αξιωματικοί, ίπποι) δυσκολεύουν τον πύργο και τη βασίλισσα, με αποτέλεσμα τα ισχυρά αυτά κομμάτια να είναι ευάλωτα σε αντίθεση με το πιόνι όπου συχνά έχει αρκετούς υποστηρικτές και δεν κινδυνεύει άμεσα.

Εχουμε αναφερθεί κατά καιρούς, στην απόλυτη και τη σχετική αξία των κομματιών. Ιππος = 3 πιόνια, Πύργος 5 πιόνια κ.λπ. Πόσο αξίζει όμως ένας πύργος που δεν έχει αναπτυχθεί και που παραμένει στην αρχική του θέση; Σε πόσες περιπτώσεις η κινητικότητα ενός πύργου είναι τόσο περιορισμένη, ώστε να αιχμαλωτιστεί από ένα...«ασήμαντο» πιονάκι;

Και στις δύο ασκήσεις παίζουν τα μαύρα και παρά το ότι βρισκόμαστε στο άνοιγμα, η μάχη και από τις δύο πλευρές έχει ανάψει για τα καλά. Στο διάγραμμα έχει προηγηθεί η κίνηση του μαύρου 1... δγ3 και αντί ο λευκός να απαντήσει 2. Ιγ3 παίζει 2. εζ6 κερδίζοντας κομμάτι.

Πώς αντιμετώπισαν στη συνέχεια τα μαύρα την προκύψασα θέση και τι αποτέλεσμα είχαμε;

Ας δούμε όμως και τη θέση του δεύτερου προβλήματος: Λευκά: Ρε1, Βδ5, Πα1, Πθ1, Ιβ1, Ιζ3, Αζ1, Αη3, Στρ. α2, γ2, ε5, ε4, ζ2, η2, θ2 (15) Μαύρα: Ρε8, Βα5, Πα8, Πθ8, Ιγ6, Ιη6, Αγ8, Αζ8, Στρ. α7, β7, β4, δ7, ζ7, η7, θ7 (15) Παίζουν τα μαύρα. Οι απαντήσεις του προηγούμενου ήταν: Στο διάγραμμα ο μαύρος αδιαφόρησε για τη βασίλισσά του και έπαιξε 1... εζ3! 2. ηζ4 ζε2 και οι απειλές 3... εδ1 ή 3... ε1=Β δεν αντιμετωπίζονται! Στο δεύτερο πρόβλημα έπαιξε ο μαύρος 1... Πη2! 2. Ιη2 θ3! και ο ίππος δεν μπορεί να πιάσει το πιόνι 0-1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ