Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λάθος ή διαστρέβλωση;

Επιστολή καλλιτεχνών κατά του ΣΕΗ για το Ελληνικό Φεστιβάλ

Εκατόν εξήντα επτά καλλιτέχνες (μουσικοί, μεταφραστές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, οι περισσότεροι μη μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) υπογράφουν ανοιχτή επιστολή (σ.σ. επιστολή που δεν έφτασε στην εφημερίδα μας), εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στις θέσεις του ΣΕΗ για το Ελληνικό Φεστιβάλ και τις επιλογές του προέδρου του Γιώργου Λούκου, που διαρκώς μειώνει τις ελληνικές παραγωγές στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο.

«Το Σωματείο», γράφουν, «φαίνεται να αγνοεί και να περιφρονεί επιδεικτικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των ελληνικών και ξένων παραγωγών που φιλοξένησε πέρυσι και φιλοξενεί και φέτος το Φεστιβάλ, υποστηρίζοντας έναν αμφιλεγόμενο ελληνοκεντρισμό. Διατυπώνει απόψεις περί "εισαγωγής πολιτισμού", το 2007, και δείχνει έτσι ότι δεν έχει καμία γνώση για τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, καμία ανάγκη ανταλλαγής σκέψεων και εικόνων, περιφρονώντας επιδεικτικά το ευρωπαϊκό θέατρο, απαξιώνοντας τη δουλειά σκηνοθετών με παγκόσμιο κύρος, αγνοώντας ακόμα και το κοινό και τη μοναδική του ευκαιρία να δει στη χώρα μας παραστάσεις με διεθνή αναγνώριση».

Αυτό κατάλαβαν ότι λέει το ΣΕΗ; Δεν είναι περίεργο βέβαια, αφού το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου μόνο σχολίασε τις θέσεις του ΣΕΗ και κανένα απόσπασμα από τις απόψεις του δε φιλοξένησε. Το ΣΕΗ προσπάθησε να υπερασπιστεί την ελληνικότητα του φεστιβάλ, χωρίς να φέρνει σε αντιπαράθεση αξιόλογες ξένες παραγωγές. Αντίθετα, όσοι υπερασπίζονται τις επιλογές του Γ. Λούκου, απαξιώνουν την ελληνική θεατρική δραστηριότητα και τους Ελληνες καλλιτέχνες, αμφισβητώντας ακόμη και το αρχαίο δράμα με έναν τρόπο. Δεν αρκεί να βλέπεις το «ωραίο» και το «σπουδαίο», αν δε συντελείς με ωραία και σπουδαία.

Και πού διάβασαν ότι το ΣΕΗ «εμφανίζει τους Ελληνες ηθοποιούς ως φερέφωνα ξένων επιλογών;». Γιατί τόση διαστρέβλωση;

Οσο για το ειρωνικό «ανησυχεί το ΣΕΗ για την επαρχία, αλλά δεν ανησυχεί για το επίπεδο των παραστάσεων που με πρόσχημα την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ, επί σειρά ετών, έκαναν την επαρχία κομμάτι μιας κερδοφόρας επιχείρησης με πολύ αμφιλεγόμενα αποτελέσματα» και εδώ κάποιο λάθος γίνεται. Φυσικά και οφείλει να ανησυχεί το ΣΕΗ για την επαρχία... και για το επίπεδο ανησυχεί και πρώτο φωνάζει να μη συνεχιστεί η υποβάθμιση των ΔΗΠΕΘΕ, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προοπτικές και οι ηγεσίες του ΥΠΠΟ τα εγκατέλειψαν στο έλεος των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και των κομματικών επιλογών. Ανησυχεί για τις συνθήκες παρουσίασης των έργων στην επαρχία, σε γήπεδα κλπ. των θιάσων που περιοδεύουν. Και όσοι υπογράφουν, έπρεπε να ανησυχούν και να πρωτοστατούν στον αγώνα για αναβάθμιση.

Γεννιέται το ερώτημα: Γιατί αυτή η επίθεση στο ΣΕΗ; Γιατί δεν εκφράζουν απλά τη στήριξή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και τον Γιώργο Λούκο;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για την υπογραφή Σύμβασης(2018-05-30 00:00:00.0)
40 χρόνια ζωής(2017-01-31 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των ηθοποιών(2013-03-22 00:00:00.0)
Καλλιτέχνες αλληλέγγυοι στον αγώνα των χαλυβουργών!(2012-04-27 00:00:00.0)
Βασιλικότεροι του βασιλέως!(2007-03-06 00:00:00.0)
Τους το οφείλουμε...(2005-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ