Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργιάζει το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών

Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για λαθρεμπόριο τεράστιων ποσοτήτων καυσίμων. Χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος έκανε λόγο για παράνομες δεξαμενές υγρών καυσίμων που είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Οι καταγγελίες του προέδρου της Ομοσπονδίας των Βενζινοπωλών για «όργιο λαθρεμπορίας» υγρών καυσίμων στο χτεσινό «Εθνος», προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε χτες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους και να αποδοθούν οι ευθύνες στους παράγοντες που ενέχονται στο λαθρεμπόριο των υγρών καυσίμων. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ε. Κασαλιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιο υπάρχουν περίπου 1.000 παράνομες δεξαμενές -βόμβες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δεξαμενές αυτές αφ' ενός αποτελούν την «εστία» του λαθρεμπορίου, αφ' ετέρου είναι και τεράστιος κίνδυνος για τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών, καθώς δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλείας.

«Είτε πρόκειται για υπόγειες δεξαμενές, συνεχίζει ο Δ. Μακρυβέλιος, που μπορεί να βρίσκονται σε ένα πρατήριο, είτε για υπέργειες και να περικλείονται από τους τοίχους μιας επιχείρησης, είτε ακόμη και για ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερς. Φυσικά δεν πληρούν κανόνες ασφάλειας και υγιεινής».

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση ο αρμόδιος υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης αρκείται σε αόριστες υποσχέσεις και λέει ότι από το Σεπτέμβρη... θα αρχίσουν έλεγχοι, με στόχο να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων.

Υπολογίζεται ότι από το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων ζημιώνεται το δημόσιο 500 δισ. δραχμές το χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας κατά την περσινή χειμερινή περίοδο διακινήθηκαν παράνομα 1.300.000 χιλιόλιτρα πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης.

Είναι πολλοί αυτοί που κάνουν χρήση του πετρελαίου θέρμανσης αντί του κίνησης. Από τους αυτοκινητιστές μέχρι τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ολοι ξέρουν «πώς στήνεται το κόλπο», αλλά κανείς δε βγαίνει δημοσίως να το καταγγείλει. Το κίνητρο της λαθρεμπορίας, κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, είναι η απόκλιση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ