Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Τα πάντα νεκρά στους ταμιευτήρες

Το μέγα πρόβλημα της λειψυδρίας θα εκθέσουν, για μια ακόμα φορά, σε κυβερνητικούς υπευθύνους δήμαρχοι του νομού, ζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων για τις τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες και την κατασκευή των απαραίτητων μικρών και μεγάλων αρδευτικών έργων

Συγκεκριμένα αιτήματα θα θέσουν στους αρμοδίους του υπουργείου Γεωργίας δήμαρχοι περιοχών της Λάρισας, οι οποίες, λόγω της λειψυδρίας, έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και ν' απειλούνται με ολοσχερή οικολογική καταστροφή. Η συνάντηση των δημάρχων με τους υφυπουργούς Γεωργίας Β. Αργύρη και Φ. Χατζημιχάλη έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα και όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πλατυκάμπου - στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πλατυκάμπου Θ. Κοκκινούλης, Αρμενίου Γ. Μεριστούδης, Λακέρειας Γ. Κουτρότσιος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλερέρ Στ. Τασούλας εκ μέρους του δημάρχου Απ. Εξαρχου - τα κύρια αιτήματα που θα τεθούν είναι:

  • Να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από την έλλειψη νερού στις περιοχές που ποτίζονται από τον Πηνειό.
  • Να κατασκευαστούν αμέσως τα έργα άμεσης απόδοσης όπως: καθαρισμός-διαπλάτυνση της κοίτης του Πηνειού, δύο μόνιμα φράγματα στη Γυρτώνη και στο Κουτσόχερο, ταμιευτήρες στις περιοχές που υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις (Ελευθέριο, Νιάματα, Σωτήριο), καθαρισμός- τσιμεντάρισμα τάφρων με παράλληλο εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων.
  • Να προχωρήσει τάχιστα η κατασκευή των μεγάλων έργων (Κάρλα, Αχελώος, Σμόκοβος), που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα νερού στο θεσσαλικό κάμπο.

Στο μεταξύ, το θέαμα στους ταμιευτήρες περιοχών της Λάρισας, που πλήττονται από τη λειψυδρία, είναι καταθλιπτικό, καθώς τα σημάδια της οικολογικής καταστροφής είναι εμφανή. Κάθε ίχνος ζωής έχει χαθεί στους ξεραμένους τάφρους και σε πολλούς δεν υπάρχει ούτε για δείγμα από ψάρι, βατράχι ή άλλο ζωντανό υδρόβιο οργανισμό. Φορείς της περιοχής κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να διατηρήσουν έστω και λίγες σταγόνες νερό, για να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν από τη ζωή που υπάρχει ακόμα στους ταμιευτήρες.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί φέτος τη Θεσσαλία - ιδιαίτερα πλήττονται οι καλλιέργειες της Λάρισας, αλλά το τελευταίο διάστημα πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καλλιέργειες της Καρδίτσας, ενώ απειλούνται άμεσα με δίψα και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και χωριών του νομού που υδρεύονται από τη λίμνη Πλαστήρα, η στάθμη της οποίας έχει κατέβει σε επικίνδυνα επίπεδα - δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», καθώς η αδιαφορία των κυβερνήσεων να προχωρήσουν, εδώ και χρόνια, στην κατασκευή των μεγάλων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή, που θα εμπλουτίσουν το στερεμένο υπόγειο και επιφανειακό υδάτινο ορίζοντα, ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σ' αυτό το αποτέλεσμα. Οι Θεσσαλοί αγρότες, άλλωστε, πολλές φορές - και ιδιαίτερα στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεών τους των τελευταίων χρόνων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ - είχαν προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταστροφή, ζητώντας να γίνουν, επιτέλους, τα μεγάλα έργα για να σωθεί η αγροτική οικονομία της περιοχής, αλλά και για να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή και η απερήμωση. Ομως οι κυβερνώντες «αγρόν ηγόραζον» και αντί να δίνουν λύση στα προβλήματα συνέχιζαν και συνεχίζουν στον «ντορό» της αντιαγροτικής πολιτικής, με στόχο να οδηγήσουν την πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς στο ξεκλήρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ