Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εύσημα στην κυβέρνηση από την Κομισιόν

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Α. Πίμπαλγκς, ο οποίος συναντήθηκε χτες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε τη στήριξη του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

Την απόλυτη συμφωνία και υποστήριξη της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ που στοχεύει στην επικράτηση του μεγάλου κεφαλαίου και σε αυτό τον τομέα, εξέφρασε πάλι χτες ο Δ. Σιούφας, μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα Ενέργειας, Α. Πίμπαλγκς, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πλήρη αναφορά στον επίτροπο για την πολιτική που υλοποιεί για την «απελευθέρωση» της ενεργειακής αγοράς και εισέπραξε εύσημα. Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, στήριξε την κυβέρνηση ακόμη και για τα μέτρα που λαμβάνει ενόψει των προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν στην ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι!

Με πρόσχημα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η ΕΕ επιδιώκει μέσω της νέας ενεργειακής στρατηγικής της να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενισχύοντας τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προσδοκά σημαντικό οικονομικό όφελος για τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που απαιτούν μείωση του κόστους λειτουργίας και, συνδυαστικά, ενισχύει τους ενεργειακούς κολοσσούς της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης που εξαπλώνονται στη ΝΑ Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Αυτή η πολιτική απασχόλησε ιδιαίτερα τον επίτροπο στις επαφές του.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Ενθαρρύνω την Ελλάδα θερμά να συνεχίσει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τη σπουδαιότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς, όπως είπε νωρίτερα, η ΕΕ δεν έχει πρόβλημα να προμηθεύεται πετρέλαιο κυρίως από τη Ρωσία, αρκεί να μην μπλοκάρονται οι οδοί μεταφοράς. Από την άλλη, στον τομέα του φυσικού αερίου επιζητά διαφοροποίηση των πηγών και τόνισε ότι «κατά τη δική του γνώμη» από τον ελληνοϊταλικό αγωγό που θα κατασκευαστεί πρέπει να μεταφέρεται αέριο από την Κασπία και προοπτικά ακόμη και από Ιράν και Ιράκ. Ειδικά για το φυσικό αέριο το πρόβλημα για την ΕΕ, όπως είπε, είναι ότι έχει το μονοπώλιο η «Gazprom»... «Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά! Το παιχνίδι του ενεργειακού ελέγχου από τις μεγάλες εταιρείες περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα και ο επίτροπος εξήρε τη δραστηριότητα της κυβέρνησης στην ανάπτυξή της και στην ενίσχυση των διασυνδέσεων.

  • Κατά την επίσκεψη του Δ. Σιούφα στο Μαυροβούνιο την Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, συμφωνήθηκε να υπογραφούν το επόμενο διάστημα τρεις διακρατικές συμφωνίες για θέματα ενεργειακής συνεργασίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έρευνας - τεχνολογίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ