Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ημερίδα για την ελληνική γλώσσα στα ΜΜΕ

«Η ελληνική γλώσσα και τα ηλεκτρονικά Μέσα», είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Συντονιστές της συζήτησης θα είναι ο Γιάννης Παπακώστας και ο Νέστωρ Κουράκης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Παρουσίαση του θέματος θα γίνει από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη.

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν η πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος και αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Παρέμβαση θα κάνει και ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου.

Αφορμή για την Ημερίδα που διεξάγει το ΕΣΡ είναι, όπως είπε στον «Ρ» το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Παπακώστας, η εικόνα που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, σχετικά με την «κακή», όπως τη χαρακτήρισε, χρήση της ελληνικής γλώσσας μέσα από εκπομπές, δελτία ειδήσεων, ρεπορτάζ κ.ά. Τα συντακτικά και άλλα λάθη που γίνονται έχουν ως αποτέλεσμα τη «διαστρέβλωση» της γλώσσας κάτι που δε συνάδει με την αποστολή των ΜΜΕ, όπως αυτή διαγράφεται μέσα από το Σύνταγμα και τους νόμους. Η εικόνα αυτή, όπως είπε ο Γιάννης Παπακώστας, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον πολιτισμό και στην πνευματική και αισθητική ανάπτυξη της νεολαίας. Το μέλος του ΕΣΡ τόνισε επίσης την υποχρέωση που έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τη μετάδοση εκπομπών λόγου και τέχνης. Το ΕΣΡ με την Ημερίδα που πραγματοποιεί ανοίγει ένα διάλογο και με τους υπεύθυνους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της χρήσης της γλώσσας.

Η πρώτη ενότητα της Ημερίδας με συντονίστρια την Μαρία Χούκλη έχει θέμα την «Ιδεολογική χρήση της γλώσσας». Θα μιλήσουν ο καθηγητής του Παντείου Γιώργος Κοντογιώργης, ο Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σπύρος Μοσχονάς καθηγητής ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ροδόλφος Μορώνης, πρόεδρος του ΙΟΜ και πρώην μέλος του ΕΣΡ.

Η δεύτερη ενότητα αφορά στα «Πρότυπα γλωσσικής επικοινωνίας». Θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Μαριάννα Τζιαντζή, ο Γιάννης Διακογιάννης (αθλητικός συντάκτης), ο Παντελής Μπουκάλας και η Πέπη Ρηγοπούλου:

«Γλωσσικές αποκλίσεις» είναι το θέμα της τρίτης ενότητας. Τις απόψεις τους θα αναπτύξουν και θα καταθέσουν ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σταματία Κουτσουλέλου - Μίχου επίκουρος καθηγήτρια γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν με τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Γιώργο Μητσικώστα που θα μιλήσουν «Μεταξύ σάτιρας και χυδαιότητας».

Τις εργασίες θα κλείσουν τα μέλη του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας που θα αναφερθούν στα συμπεράσματα που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ