Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυρά στη μεθόριο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συγκρούσεις - ακόμη και με πραγματικά πυρά - σημειώθηκαν χτες ανάμεσα σε Αφγανούς και Πακιστανούς στρατιώτες στη μεθόριο των δύο χωρών, με αφορμή την ανέγερση «τείχους ασφαλείας» από τους Πακιστανούς. Η σύγκρουση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, των οποίων οι κυβερνήσεις βρίσκονται μόνιμα «στα μαχαίρια». Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Κατά τα λοιπά, χτες και η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για «επιθέσεις αυτοκτονίας, απαγωγές και αποκεφαλισμούς», επιρρίπτοντας στην παράταξη των ισλαμιστών αυτών εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αντίθετα, φαίνεται πως για τις διεθνείς ΜΚΟ «προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν δε γίνονται αντικείμενο επικρίσεων.

Οι Αφγανικές δωσιλογικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν στο μεταξύ χτες ότι «ανακατέλαβαν» με υποστήριξη των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων κατοχής, δρόμους και περιοχές που είχαν αποκλείσει οι Ταλιμπάν στην Καπίσα, κοντά (70 χλμ.) στην πρωτεύουσα, Καμπούλ. Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξαν απώλειες.

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις υποστήριξαν ακόμη χτες ότι σκότωσαν 24 μαχητές των Ταλιμπάν και κατέστρεψαν τέσσερα οχήματά τους σε επτάωρη μάχη στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σε άλλο ένα επεισόδιο, που μοιάζει αρκετά περίεργο, οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν στην επαρχία Χεράτ τρεις «μαχητές των Ταλιμπάν που φορούσαν στολές της Αφγανικής αστυνομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ