Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με ρυθμούς... αφαίμαξης αυξάνουν τα έσοδα

Στα 6,8 τρισ. δραχμές  ανήλθαν τα  κρατικά έσοδα το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2000 και είναι αυξημένα κατά 11,5% ως  προς την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Με ρυθμούς... αφαίμαξης συνεχίζουν να αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2000, ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξήθηκαν με ρυθμό 11,55%, ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται ετήσιος ρυθμός αύξησης 5,8%. Τον μήνα Ιούλη του 2000 ως προς τον Ιούλη του 1999, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 6,9%. Η μεγάλη αυτή - πέραν των στόχων - αύξηση των κρατικών εσόδων, δημιουργεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πλεόνασμα 500 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, η αύξηση των εσόδων αποδίδεται στη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα ο φόρος να αυξάνει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος και κατά δεύτερο στην αυξημένη κερδοφορία που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις. Πάντα κατά τους παράγοντες, οι επιχειρηματίες, λόγω χρηματιστηρίου, επιδιώκουν να παρουσιάσουν υψηλή κερδοφορία, ώστε να είναι ελκυστική η τιμή της μετοχής, ενώ κέρδη επιδιώκουν να παρουσιάσουν και οι εταιρίες που ετοιμάζονται να εισέλθουν στο χρηματιστήριο. Ομολογείται δηλαδή, έστω και έμμεσα, ότι τα χρόνια που δεν υπήρχε χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροδιέφευγαν.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2000:

  • Τα σωρευτικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.838, 3 δισ. δραχμές και παρουσίασαν αύξηση 11,55%. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο σχετικός στόχος ήταν 5,8%, τα επιπλέον έσοδα υπολογίζονται σε 495 δισ. δραχμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή των εσόδων σημειώθηκε παρά την κακή πορεία των εσόδων από τη φορολογία των χρηματιστηριακών πράξεων.
  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) ανήλθε σε 2.101 δισ. δραχμές και παρουσιάζει αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα σωρευτικά έσοδα από ΦΠΑ (εκτός Τελωνείων) ανήλθαν σε 1.363 δισ. δραχμές και αυξήθηκαν κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ