Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ευαγγέλιό τους η «στρατηγική της Λισαβόνας»

Συναίνεση για την «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου και την εμβάθυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Ομογάλακτοι με την πολιτική της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή με τα μέτρα ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» για την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία και την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνουν ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και οι προκάτοχοι του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκης.

Αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις σε κοινό πάνελ, στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα «Ποια Ευρώπη θέλουμε», η οποία είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου έκανε κριτική στην κυβέρνηση ισχυριζόμενος πως οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία είναι «ατελείς και ανεπαρκείς» και ακόμη πως οι «ρυθμίσεις από μόνες τους δεν επαρκούν», αξιώνοντας παραπέρα τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων «ανάλογα με την απόδοσή τους», ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει μικρή σημασία, είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά». Αξίωσε ακόμη τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ανταγωνισμού κ.ά. τις κατευθύνσεις δηλαδή που υπηρέτησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος επικέντρωσε στους «κοινούς ελάχιστους παρονομαστές» των διαφόρων μοντέλων (όπως τα χαρακτήρισε) που επικρατούν στα κράτη ΕΕ. Ανάμεσα στους «κοινούς παρονομαστές» τοποθέτησε τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, την προτεραιότητα στη «γνώση και την Παιδεία», έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η στρατηγική της Λισαβόνας, τις χαμηλές «αμυντικές δαπάνες» στην ΕΕ κ.ά.

Ο σημερινός υπουργός Γ. Αλογοσκούφης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα είπε πως «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιγράψει στο σύνολό τους τα μοντέλα άλλων». Οπως είπε, η προτεραιότητα είναι πλέον στον ιδιωτικό τομέα και το μήνυμα η «συναίνεση». Εκανε αναφορά στη «μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Για το ίδιο θέμα αποκαλυπτικές ήταν οι θέσεις του Κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια, ο οποίος στην προχτεσινή παρέμβασή του αξίωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις «αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα». Ο κοινοτικός παράγοντας έκανε... κριτική στην κυβέρνηση ακόμα και για αυτές τις αυξήσεις - κοροϊδία της εισοδηματικής πολιτικής ισχυριζόμενος ότι οι μισθοί κινήθηκαν «πολύ πάνω από την παραγωγικότητα» της οικονομίας. Αυτή είναι και η ουσία της «Ευρώπης που θέλουν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ