Κυριακή 6 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Οδηγεί σε μαρασμό το σκάκι

Η κυβέρνηση δε βρίσκει χρήματα, να ενισχύσει τους ερασιτέχνες αθλητές στο σκάκι. Οσο για τους νέους σκακιστές, προτιμά να βρίσκονται διαρκώς μπροστά στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η επιλογή της είναι συνειδητή και ο στόχος προφανής
Η κυβέρνηση δε βρίσκει χρήματα, να ενισχύσει τους ερασιτέχνες αθλητές στο σκάκι. Οσο για τους νέους σκακιστές, προτιμά να βρίσκονται διαρκώς μπροστά στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η επιλογή της είναι συνειδητή και ο στόχος προφανής
Κάτω τα πιόνια. Σε αναστολή των δραστηριοτήτων της, προχώρησε - εξ ανάγκης - η Σκακιστική Ομοσπονδία. Αιτία τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η συνεχώς μειούμενη επιχορήγησή της, από την ΓΓΑ. Την ώρα που χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες και Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες (με προφανείς παράτυπες ή παράνομες διαχειρίσεις) η κυβέρνηση δε βρίσκει χρήματα να ενισχύσει τους ερασιτέχνες αθλητές στο σκάκι. Η επιλογή της, μάλλον, δεν είναι τυχαία ή συγκυριακή αλλά συνειδητή. Ο στόχος μοιάζει προφανής. Η - τουλάχιστον - αδιαφορία, για το άθλημα.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η συνεχής και επίμονη άρνηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ορφανού, να συναντήσει τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας. Πού να βρεθεί χρόνος, όταν είναι (πολιτική και διοικητική ηγεσία) πλήρως απασχολημένη με την ικανοποίηση των συνεχών προκλητικών απαιτήσεων, από τους μεγαλοπαράγοντες - επιχειρηματίες. Κεντρική πολιτική επιλογή (και) της ΝΔ είναι να υπηρετεί τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Ο ερασιτεχνικός, όπου ανήκει το σκάκι, είναι παρατημένος στη μοίρα του. Τον θυμάται μόνο σε μεγαλόσχημες δηλώσεις.

Αναγκαστική αναστολή δραστηριοτήτων

Το σκάκι στην Ελλάδα αναπτύσσεται και λειτουργεί επίσημα, ως αναγνωρισμένο άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από το 1968. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), που ιδρύθηκε το 1948, συνενώνει 210 ενεργά αθλητικά σωματεία, 11 αναπτυξιακούς φορείς (Ενώσεις, Τοπικές Επιτροπές κλπ.) και συνολικά 32.930 αθλητές, ηλικίας από 6 έως 75 ετών. Η αντιμετώπισή της, από την κυβέρνηση (ΓΓΑ) είναι από απαράδεκτη έως απαξιωτική. Μεγαλύτερο πρόβλημα, το γεγονός ότι η επιχορήγηση συνεχώς μειώνεται. Για το το 2006 - χρονιά αυξημένων υποχρεώσεων λόγω της Σκακιστικής Ολυμπιάδας - ήταν 600.000 ευρώ, μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2003 (850.000 ευρώ). Το 2004 είχε μειωθεί στις 700.000 ευρώ και το 2005 στις 680.000 ευρώ.

Αυτή η κυβερνητική πολιτική, ανάγκασε την ΕΣΟ να προχωρήσει σε περικοπή δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικά το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεώθηκε να αναστείλει από τον περασμένο Σεπτέμβρη την υλοποίηση των προπονητικών προγραμμάτων στην περιφέρεια και να μειώσει την επιχορήγηση προς τις Ενώσεις / Τοπικές Επιτροπές, προκειμένου να μην κλείσει με έλλειμμα ο οικονομικός απολογισμός του 2006...

Αναστολή όμως υπάρχει και σε αγωνιστικές δραστηριότητες. Στις 17/4, το ΔΣ, αποφάσισε - «με δεδομένο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη για το ύψος της φετινής επιχορήγησης» - την αναβολή πανελλήνιων διασυλλογικών διοργανώσεων της τρέχουσας χρονιάς. Και πιο συγκεκριμένα, το πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατηγορίας και μπαράζ ανόδου στην Α΄ Εθνική, στο οποίο συμμετέχουν οι 16 καλύτερες ελληνικές ομάδες με 240 αθλητές, στους οποίους συγκαταλέγονται οι κορυφαίοι Ελληνες αθλητές και τα μέλη των εθνικών μας ομάδων... Ακόμα την τελική Φάση Διασυλλογικού Κυπέλλου (final four) και μπαράζ Κυπελλούχων Ενώσεων - Τοπ. Επιτροπών και την τελική Φάση διασυλλογικού πρωταθλήματος Νέων και μπαράζ των πρωταθλητών των Ενώσεων και Τοπ. Επιτροπών για πρόκριση στην τελική φάση.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το ΔΣ, «από τον περασμένο Νοέμβρη επιδιώκει συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Ορφανό για να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό σκάκι, τα σωματεία και τον σκακιστικό κόσμο με κυριότερο την ομαλή διεξαγωγή του αγωνιστικού προγράμματος, καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη δραστική μείωση της επιχορήγησης από τη ΓΓΑ στα τελευταία τρία χρόνια». Ακόμα όμως περιμένουν... Σε επιστολή που έχει στείλει στα κόμματα η ΕΣΟ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «τον σημερινό υφυπουργό δεν έχουμε καταφέρει ποτέ από το 2004 που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέχρι σήμερα να τον συναντήσουμε, ούτε καν για εθιμοτυπικούς λόγους»!

Επιτακτική ανάγκη η αγωνιστική διεκδίκηση

Σε αντίθεση με τις αθλητικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες παράγοντες, η ΕΣΟ δε βουλιάζει σε θολά τοπία, «γκρίζες περιοχές» και παράτυπες ή παράνομες διαχειρίσεις. Από τα απολογιστικά στοιχεία που κάθε χρόνο παραθέτει στις υπηρεσίες της ΓΓΑ, όπως τονίζει και το ΔΣ «είναι διαπιστωμένο ότι δεν αναλώνεται σε δαπάνες που δεν είναι συμβατές με πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες, ούτε παρουσιάζει "τρύπες" στους απολογισμούς της. Οι ανελαστικές δαπάνες της (λειτουργικές, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού) ανέρχονταν το 2003 σε ποσοστό 27% και το 73% διατέθηκε για καθαρά αγωνιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Με τη μείωση της επιχορήγησης το 2006 οι δαπάνες αυτές ανήλθαν σε ποσοστό 35%, με αποτέλεσμα μόνο το 65% του προϋπολογισμού μας να διατεθεί για αγώνες και ανάπτυξη». Η επιβράβευση από την κυβέρνηση, που διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για τη χρηστή διαχείριση και δε θα έχει παιδιά και αποπαίδια, είναι να μειώνει ακόμα περισσότερο την επιχορήγηση. Προφανώς για να εξοικονομηθούν τα χρήματα που χαρίζονται στους αετονύχηδες...

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΟ, Ευδοκία Μακαντάνη, μιλώντας στον «Ρ», χαρακτήρισε αυταρχική τη στάση του υφυπουργού. Επιπλέον, όμως, αναφέρθηκε και στην ανάγκη δράσης από παράγοντες, αθλητές και προπονητές, ώστε να μη συνεχιστεί ο οικονομικός μαρασμός, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα το άθλημα.

«Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι πλέον γνωστά σε όλους. Συρρίκνωση του προπονητικού και αγωνιστικού προγράμματος και πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν οι κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις το 2007. Παράλληλα, τα ερασιτεχνικά σωματεία παραμένουν καταδικασμένα σε οικονομικό μαρασμό. Αυτή είναι η ανταμοιβή για τις σημαντικές διεθνείς επιτυχίες, με πιο πρόσφατη την ανάδειξη στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της αθλήτριάς μας Ελενας Ντέμπο!

Η εξέλιξη, αλλά και η αυταρχική στάση του κ. Ορφανού, αναδείχνουν και την ευθύνη των δυνάμεων που καλλιεργούσαν την αναμονή και αρνιόντουσαν την ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης. Η ανάπτυξη μαζικού διεκδικητικού κινήματος για γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης γίνεται επιτακτική, αν αναλογιστεί κανείς το πού μας έχει οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Θέλουμε άμεσα να διασφαλιστεί το αγωνιστικό πρόγραμμα. Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η περσινή περικοπή. Να γίνει αύξηση της επιχορήγησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, της ευρύτερης κοινωνικής και διαπαιδαγωγικής διάστασης του αθλητισμού. Τέτοια μέτρα χρειάζονται και όχι κροκοδείλια δάκρυα για τη βία και την έκπτωση του αθλητικού ιδεώδους».

Για τα προβλήματα στο σκάκι, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει 3 κοινοβουλευτικές αναφορές. Επίσης κατέθεσε, στη Βουλή, Ερώτηση (26 Απρίλη). Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος, Λιάνα Καννέλη, Αγγελος Τζέκης, Παναγιώτης Κοσιώνης και Νίκος Γκατζής. Αφού αναφέρονται στα προβλήματα που υφίστανται, ρωτούν τον υπουργό:

«Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση των πανελλήνιων διασυλλογικών πρωταθλημάτων του 2007. Αν για το 2007 θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς την ΕΣΟ, τουλάχιστον στο ύψος του 2003. Αν σκοπεύει να προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να απαλυνθούν τα προβλήματα και οι απώλειες που προκάλεσε η συνεχής μείωση της επιχορήγησης επί 3 χρόνια. Προτίθεται ο υφυπουργός κ. Ορφανός να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΣΟ για συνάντηση με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και πότε θα γίνει αυτό»;


Γ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ