Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα ακόμα επικίνδυνο «παιχνίδι» ελέω «ελεύθερης αγοράς»

Στο έλεος της διεστραμμένης αισχροκέρδειας κατασκευαστών και εμπόρων παιδικών παιχνιδιών, βρίσκεται και η ψυχική υγεία των παιδιών «ελέω ελεύθερης αγοράς», όπως αποδείχτηκε για άλλη μια φορά με τη «φοβερή σακούλα» που απευθύνεται σε παιδιά άνω των τριών ετών. Το «παιχνίδι» καλεί τα κοριτσάκια να μετρήσουν το... βαθμό της αγνότητάς τους χρησιμοποιώντας μάλιστα εκφράσεις που κανείς θα περίμενε να διαβάσει μάλλον σε περιοδικά σκληρού πορνό παρά σε παιδικά παιχνίδια. Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώνει - εκ νέου - «νομοθετικό κενό» ως προς το θέμα και παραδέχεται ότι οι έλεγχοι στα παιχνίδια που εισάγονται κυρίως από χώρες της ΕΕ, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι και παραπέμπει σε επιτροπή την «έρευνα του θέματος» προκειμένου «ενδεχομένως» να προχωρήσει σε συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, χτες απαγορεύτηκε με απόφαση της υφυπουργού Ανάπτυξης η κυκλοφορία στην αγορά της «φοβερής σακούλας», για την οποία το όλο θέμα ξεκίνησε μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή της ΝΔ που είδε το «παιχνίδι» στα χέρια της επτάχρονης κόρης του. Πρόκειται για μια σακούλα που διακινείται από περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κλπ. και απευθύνεται σε παιδιά άνω των τριών ετών. Στη σακούλα αυτή περιλαμβάνονται παιχνίδια, ζαχαρώδη, τσίχλες, αυτοκόλλητα, γλειφιτζούρια καθώς και... ένα «παρθενόμετρο». Είναι μια κάρτα που ανάλογα με το χρώμα που παίρνει όταν την αγγίξουν πάνω από δέκα δευτερόλεπτα τα κορίτσια, τούς δίνει το αποτέλεσμα της... «παρθενομέτρησης»!

Μπροστά στη νέα περίτρανη απόδειξη της επικινδυνότητας της «ελεύθερης αγοράς», της χυδαίας και άθλιας ελεύθερης κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών που δε διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία και την ισορροπία των παιδιών για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, είναι τουλάχιστον προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να απενοχοποιηθεί «παραδεχόμενη» διά στόματος της υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη ότι υπάρχει... «νομοθετικό κενό» για τέτοια προϊόντα και να «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» κατόπιν εορτής και για πολλοστή φορά γιατί... επιτρέπεται να κυκλοφορούν αυτά τα προϊόντα. Κι όλα αυτά ενώ η ίδια η κυβέρνηση με ευλαβική συνέπεια και τυφλή υπακοή εξυπηρετεί τις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς» που δεν μπορεί παρά να έχει αυτές τις συνέπειες.

Στο μεταξύ στο θέμα με το «παρθενόμετρο» παρενέβη χτες και η δικαιοσύνη. Η ασκούσα χρέη προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Φανή Κοντοθανάση, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν αν διαπράχθηκαν αδικήματα από την εισαγωγή του «παρθενόμετρου», οι ευθύνες αυτών που εισήγαγαν το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι, καθώς και των αρμόδιων αρχών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των παιχνιδιών που εισάγονται στη χώρα μας. Η υπόθεση ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Σκεπαρνιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ