Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Σκληρή λιτότητα εισοδημάτων και κοινωνικών δαπανών

Με εκτίμηση για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5% το κονδύλι των μισθών-συντάξεων - σε ονομαστικούς όρους - θα είναι αυξημένο κατά 3-3,5%!. Αθλια προπαγάνδα με τις κοινωνικές δαπάνες: Τους τομείς της υγείας-παιδείας-κοινωνικής ασφάλισης που σαρώνουν, τους ...αναβαθμίζουν μέσω του προϋπολογισμού

Η πλήρης ισοπέδωση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, η νέα επίθεση σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η διατήρηση - στην καλύτερη των περιπτώσεων - της σκληρής φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, παράλληλα με νέες προκλητικές φορολογικές ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και στις μεγάλες επιχειρήσεις, συνιστούν τις βασικές πλευρές του κρατικού προϋπολογισμού του 2001.

Για το θέμα αυτό, αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα αιχμής, όπως η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη - η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές - του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Γ. Παπαντωνίου. Σήμερα εξάλλου - με βάση τα στοιχεία της χτεσινής σύσκεψης - ο Γ. Παπαντωνίου πρόκειται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, σε προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σημερινή σύσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών του πρωθυπουργού ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση θεσσαλονίκης στις 2 του Σεπτέμβρη, η οποία φέτος προσλαμβάνει το χαρακτήρα του συνθήματος της γενικευμένης κυβερνητικής επίθεσης κατά των εργαζομένων με άξονες τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία-κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και τις ιδιωτικοποιήσεις ζωτικών δημόσιων οργανισμών.

Στο θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2001, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι και ο νέος προϋπολογισμός θα είναι προϋπολογισμός λιτότητας, ο οποίος έρχεται να αντιμετωπίσει πολλαπλούς στόχους, όπως απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ενώ οι διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ έχουν προσωρινά σταματήσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - παραδίδοντας μαθήματα για το πώς εννοεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις - προεξοφλεί από τώρα τις ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, τις οποίες προσδιορίζει στα επίπεδα του 3%. Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι η άνοδος - πραγματική όχι ονομαστική - του ΑΕΠ για το 2001 θα κινηθεί στο 5%!

Αν για τα μισθολογικά ευθέως λένε ότι θα ακολουθήσουν πολιτική λιτότητας, για τις υπόλοιπες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα επαναλαμβάνουν το προσφιλές παραμύθι των τελευταίων χρόνων. Ισχυρίζονται και φέτος, ότι οι γενικές δαπάνες θα είναι «συγκρατημένες». Από το γενικό όμως πνεύμα λιτότητας θα εξαιρεθούν, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, οι κοινωνικές δαπάνες των υπουργείων Υγείας- Πρόνοιας, Παιδείας, Εργασίας και Πολιτισμού (το τελευταίο λόγω Ολυμπιάδας), οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά... Τους τομείς δηλαδή που επιδιώκουν να κατεδαφίσουν και να τους παραδώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ισχυρίζονται ότι θα τους ενισχύσουν...

Οσο για το σκέλος των εσόδων, εδώ πρυτανεύει η λογική της «ικανοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης», η οποία όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από την παροχή νέων φορολογικών προνομίων στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ετσι, στα πλαίσια του λεγόμενου φορολογικού ανταγωνισμού - της προσέλκυσης δηλαδή ξένων κεφαλαίων στα πλαίσια της ζώνης του ευρώ - έχουν ανακοινώσει τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας του εισοδήματος φυσικών προσώπων από 45% σε 40%, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μη εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο από 40% σε 35%, την κατάργηση του Φόρου Τραπεζικών Εργασιών από 1/1/2001, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των τραπεζιτών κλπ. Η κυβερνητική προπαγάνδα «παίζει» τελευταία και με το αφορολόγητο όριο κατά τρόπο αήθη. Ενώ διατηρεί μία φορολογική κλίμακα ακραίως νεοφιλελεύθερης αντίληψης, διαρρέουν ειδήσεις ότι πρόκειται να αυξηθούν περισσότερο τα αφορολόγητα όρια. Να υπενθυμίσουμε ότι τα αφορολόγητα όρια για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν φέτος είναι 2.100.000 δραχμές για όλους τους φορολογούμενους και 2.400.000 για μισθωτούς-συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια - είχε γράψει ο «Ρ» το προηγούμενο Σάββατο - για το 2002 εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 2.710.000 δραχμές, παράλληλα όμως με την κατάργηση του αφορολόγητου ενός εκατομμυρίου με αποδείξεις... Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, θα ισχύσει για το 2001 τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων κατά 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ