Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες ιδιωτικές μονάδες στα «σκαριά»

Μετά την ανακοίνωση του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ότι θα κατασκευάσει μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής έξω από τα πλαίσια του διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος προσφέρει εγγυημένη απορρόφηση σημαντικού ποσοστού της παραγωγής σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, η κοινοπραξία της ιταλικής «ΕΝΤΙΣΟΝ», της «Ελληνικής Τεχνοδομικής» («Hellenic Energy») και της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατασκευάσει εκτός διαγωνισμού μία μονάδα παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη Θίσβη, περίπου 400 MW. Η ιταλική εταιρεία θα κατέχει το 65% και το υπόλοιπο ποσοστό οι ελληνικοί εταίροι. Ανάλογες κινήσεις προετοιμάζονται και από την ΤΕΡΝΑ, που διαθέτει ήδη μια μικρή μονάδα στη Βοιωτία, η οποία εξελίσσεται σε βάση πολλών ενεργειακών εγκαταστάσεων, προκαλώντας και την ανησυχία των κατοίκων, όπως επισήμανε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της και η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ.

Ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ συνεργάζεται με την ισπανική «ΕΝΤΕΣΑ», η οποία επίσης θα έχει την πλειοψηφία της επένδυσης, αλλά και του συνόλου των ενεργειακών δράσεων μέσα από την κοινή εταιρεία που δημιουργείται άμεσα, όπου η συμμετοχή των δύο μερών είναι σχεδόν ίδια. Οι ιδιώτες προσμένουν πολύ μεγάλα κέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή, τα οποία θα προκύψουν από την επιβάρυνση των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Στον πρώτο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ φαίνεται να προκρίνεται η «ΕΝΕΛΚΟ» (ιταλική ΕΝΕΛ, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ), αλλά θα προκηρυχτούν τουλάχιστον ακόμη δύο μονάδες και αναμένεται να υπάρξουν νέες «αναμετρήσεις», ανεξάρτητα από τις αυτόνομες πρωτοβουλίες.

Ηταν δεδομένο εξαρχής ότι θα υπάρξουν μονάδες και πέρα από τις 3 - 4 των διαγωνισμών του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς η «αγορά» εκτιμά ότι η οριακή τιμή (χονδρική) θα παραμείνει υψηλή για πολλά χρόνια, οπότε τα κέρδη είναι σίγουρα και μεγάλα. Συνδυαστικά, εκτιμάται ότι η αύξηση της ζήτησης θα συνεχιστεί (περίπου 4% ετησίως), ενώ οι χονδρικές τιμές θα συγκλίνουν (προς τα πάνω) με τις λιανικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ