Κυριακή 6 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο στόχαστρο η αντιαγροτική πολιτική

Η συζήτηση στη Βουλή για την αγροτική πολιτική. Η Αλέκα Παπαρήγα ανέλυσε τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ και παρουσίασε τις προτάσεις του Κόμματος για τους μικρομεσαίους αγρότες

ICON

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, έδειξαν για μια ακόμα φορά πόσο μακριά βρίσκονται από τα προβλήματα και τα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έγινε την περασμένη Πέμπτη, μετά από αίτημα του ΚΚΕ, για την αγροτική πολιτική και τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, φάνηκε ξανά ποιοι είναι με ποιους και τι ακριβώς εξυπηρετούν.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιχείρησε να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση στη γεωργία, που δυστυχώς απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εκρυψε όσο μπορούσε την πολιτική υποτέλειας και συμβιβασμού της κυβέρνησής του στην ΕΕ και τον ΠΟΕ. Αρχισε να αραδιάζει ποσά κοινοτικών κονδυλίων και έγκαιρες επιδοτήσεις, ενώ επίσης λάνσαρε και το μοντέλο του σύγχρονου αγρότη επιχειρηματία. Και για λόγους δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων ξανανέφερε πως θα ξαναζητηθεί από την ΕΕ η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κινήθηκε και αυτός στο επίπεδο της δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων, αφού επί της ουσίας δεν είχε να διαφωνήσει και πουθενά. Ανέφερε ότι οι 13 μελέτες για ανάπτυξη της υπαίθρου δεν έγιναν ακόμα και κάλεσε τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να μην πηγαίνουν στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ γιατί γυρίζουν με χειρότερα αποτελέσματα. Εκανε λόγο για στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και έφερε ως παράδειγμα το βαμβάκι και την Ισπανία. Ομως δεν ανέφερε ότι στην Ισπανία η βαμβακαλλιέργεια έπεσε το 2006 στους 140.000 τόνους, από τους 330.000 - 350.000 τόνους που ήταν. Αυτό είναι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα;.. Αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης που το ΠΑΣΟΚ θα μεταδώσει στους αγρότες. Δηλαδή, αν γίνει αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να καλλιεργούν;..

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος με τη σειρά του ξανακινήθηκε μέσα στα όρια της βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και αναρωτήθηκε αν οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένες ή συνδεδεμένες. Διαπίστωσε ότι η αγροτιά είναι ΚΑΠΗ, παραβλέποντας ότι υπάρχουν ακόμα και νέοι αγρότες που θέλουν να ζήσουν και να δουλέψουν στα χωριά τους. Εκανε λόγο επίσης για αυτάρκη αγορά, χωρίς να δώσει και πολλές διευκρινίσεις και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ δε λέει απλώς να φύγει η χώρα από την ΕΕ, αλλά δεν είπε και τι ακριβώς λέει...

Η διαφορά πολιτικής και αντίληψης των πραγμάτων που έχει το ΚΚΕ φάνηκε και τούτη τη φορά από τα όσα έθεσε στην αίθουσα της Βουλής η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στο ξεκίνημα της ομιλίας της, τόνισε πως «το αγροτικό ζήτημα, το πρόβλημα που απασχολεί τη μικρομεσαία αγροτιά, συνιστά για μας ένα πελώριο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, νομιμοποιημένο βεβαίως τυπικά, διαχρονικά, από τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Υπάρχουν και κουμπάροι και κουμπαριές σ' αυτό το σκάνδαλο. Η μήτρα του και οι διασυνδέσεις του σχετίζονται με τις αποφάσεις - επιλογές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ιδιαίτερα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτικές οι οποίες υλοποιήθηκαν πιστά, ανεξάρτητα από επιμέρους αντιφάσεις ή διαχειριστικές ικανότητες, τόσο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κανένας δικομματικός καυγάς δεν μπορεί να κρύψει και να σκεπάσει αυτή τη σύμπλευση».

Η Αλ. Παπαρήγα έθεσε ξεκάθαρα τις προτάσεις του ΚΚΕ για τους αγρότες, που είναι:

  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων.
  • Ελεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, με επιστροφή ολόκληρου του ΦΠΑ, με αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
  • Αναβάθμιση των δημόσιων αγροτικών οργανισμών και υπηρεσιών και δωρεάν επιστημονικοτεχνική στήριξη των αγροτών και των συνεταιρισμών.
  • Εκδημοκρατισμός και στήριξη των συνεταιρισμών σε βάρος της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων.
  • Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών στους ιδιώτες.
  • Κρατική Αγροτική Τράπεζα.
  • Περιορισμός και έλεγχος των εισαγωγών αγροτικών και ζωοκομικών προϊόντων και προστασία των καταναλωτών από άγνωστης και αμφίβολης καταλληλότητας προϊόντα.
  • Δημιουργία υποδομών και ανάπτυξη της θαλάσσιας αλιείας.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και χωροθέτηση των θαλάσσιων καλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια.
  • Κατάργηση όλων των «νόμιμων» και παράνομων παρακρατήσεων και καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες.
  • Προνομιακά στεγαστικά προγράμματα για τους νέους αγρότες και τις τρίτεκνες οικογένειες.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, δημιουργία πολιτιστικών κέντρων για τον ελεύθερο χρόνο των κατοίκων της υπαίθρου.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ρεπορτάζ:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ