Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Επιχειρηματικά σχέδια πολλών ... μεγαβάτ

Motion Team

Την ώρα που ΕΕ και κυβέρνηση επεξεργάζονταν τα νέα σχέδια για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων, γνώστες και συνδιαμορφωτές στην ουσία αυτής της πολιτικής, αποδείχτηκαν πανέτοιμοι να δραστηριοποιηθούν στο νέο τοπίο της αγοράς. Η έμφαση, μάλιστα, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να πρωτοεμφανιστούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με διάφορα επιχειρηματικά σχήματα μπήκαν και στο παιχνίδι της ηλεκτροπαραγωγής από μεγάλες μονάδες με φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα. Αυτή την περίοδο γίνονται πράξη ποικιλόμορφες διεργασίες, όπου: ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί μπαίνουν στο παιχνίδι με όρους απόλυτου ελέγχου των σχεδιαζόμενων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, δημιουργούνται νέες συμμαχίες, άρχισαν ήδη οι πρώτες σκληρές αντιπαραθέσεις και πολλές εταιρείες, άλλες από τις οποίες σχετίζονται με την ενέργεια (π.χ. τεχνικός εξοπλισμός) και άλλες όχι (π.χ. κλωστοϋφαντουργίες) αλλάζουν τα καταστατικά τους για να ασχοληθούν και με τον ηλεκτρισμό! Την ίδια ώρα, ελληνικές εταιρείες ετοιμάζονται για γερές μπίζνες στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου η δημιουργία της σχετικής αγοράς ενέργειας - στην οποία πρωτοστάτησε η ελληνική κυβέρνηση - εξισώνει στο επίπεδο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων («απελευθερώσεις» αγορών, ιδιωτικοποιήσεις) τα μέλη και τα μη μέλη της ΕΕ.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στα ενεργειακά σχέδια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στα ενεργειακά σχέδια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα αίσθηση προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» με την ισπανική «ΕΝΤΕΣΑ». Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία, όπως την ονόμασαν οι δύο πλευρές, που πριν ακόμη την οριστικοποίησή της εκφράστηκε με την ανακοίνωση του ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» ότι θα κατασκευάσει μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής έξω από τα πλαίσια του διαγωνισμού του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ), ο οποίος προσφέρει εγγυημένη απορρόφηση σημαντικού ποσοστού της παραγωγής σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Το νέο σχήμα ανακοινώθηκε ότι στοχεύει στον έλεγχο του 16% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015. Η νέα κοινή εταιρεία ονομάζεται «ΕΝΤΕΣΑ ΕΛΛΑΣ» (50,01% η «ΕΝΤΕΣΑ» και 49,99% ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ»). Η «ΕΝΤΕΣΑ» θα συνεισφέρει 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» θα προσφέρει όλες τις υπάρχουσες ενεργειακές εγκαταστάσεις, τίτλους, άδειες παραγωγής και εμπορίας, που εκτιμώνται σε ανάλογη αξία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, Ε. Μυτιληναίο, τα ισπανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για νέα ενεργειακά έργα, ώστε μέσα στα επόμενα 7 χρόνια η εγκαταστημένη, εν λειτουργία, ισχύς να φτάσει τα 1.500 MW από μονάδες φυσικού αερίου και τα 500 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πριν από λίγες ημέρες αποσφραγίστηκαν οι προσφορές του πρώτου διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ, όπου φαίνεται ότι προκρίνεται η «ΕΝΕΛΚΟ» (ιταλική «ΕΝΕΛ», «ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ») για μια μονάδα 430 MW στη Βοιωτία. Η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Θίσβης», εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η ιταλική «ΕΝΤΙΣΟΝ», η «Ελληνική Τεχνοδομική» (μέσω της «Hellenic Energy») και η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», που πήρε επίσης μέρος στο διαγωνισμό, δεν τα έβαψε «μαύρα». Ανακοίνωσε και αυτή ότι θα κατασκευάσει εκτός διαγωνισμού μία μονάδα παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη Θίσβη Βοιωτίας, περίπου 400 MW, κόστους 250 εκατ. ευρώ. Η ιταλική εταιρεία θα κατέχει το 65% και το υπόλοιπο ποσοστό οι ελληνικοί εταίροι (5% η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» μέσω της θυγατρικής «ΧΑΛΚΟΡ» και 30% η ΕΛΤΕΧ). Ο γενικότερος στόχος φαίνεται να είναι η δημιουργία μονάδων συνολικής ισχύος 2.000 MW (περίπου το 20% της ΔΕΗ). Η ιταλική εταιρεία κατασκευάζει από κοινού με τη ΔΕΠΑ και τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου.

Ανάλογες κινήσεις προετοιμάζονται και από την «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ». Σύμφωνα με τη διοίκησή της, στόχος είναι μέχρι το 2012 να έχει 1.600 MW από ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 1.200 με 1.500 MW από θερμικές πηγές ενέργειας. Επίκεντρο των σχεδίων της εμφανίζεται να είναι οι εγκαταστάσεις της πρώην «ΒΙΟΜΑΓΝ» στην Εύβοια. Ηδη έχει καταθέσει αίτηση για μια μονάδα 460 MW με καύση λιθάνθρακα, ενώ έχει κατατεθεί και αίτηση στον ΔΕΣΜΗΕ για δημιουργία γραμμής σύνδεσης της μονάδας με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα με την υπό κατασκευή γραμμή μεταφοράς Αλιβέρι - Σχηματάρι. Η εταιρεία έχει μια μικρή μονάδα (150 MW) και στη Βοιωτία και αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μια, πολύ μεγαλύτερη, των 400 MW. Συμμετείχε επίσης στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, όπου ενδέχεται να κατασκευάσει ακόμη μία ηλεκτροπαραγωγική μονάδα. Την ίδια ώρα εξαπλώνεται και στο εξωτερικό, σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο διαγωνισμός του ΔΕΣΜΗΕ έδωσε το έναυσμα για την εμφάνιση των νέων σχημάτων, τα οποία βεβαίως δεν εξαρτούν τα σχέδιά τους μόνο από το αποτέλεσμα αυτού του πρώτου διαγωνισμού, καθώς αναμένονται ακόμη δύο με τους ίδιους προνομιακούς όρους. Μόνο που η πραγματικότητα της υψηλής χονδρικής τιμής που εξασφάλισε η κυβέρνηση για να πουλάνε οι ιδιώτες παραγωγοί στο σύστημα και η εκτίμηση ότι το καθεστώς αυτό θα παραταθεί και θα ενισχυθεί στη συνέχεια, πρόσφερε την εναλλακτική της κατασκευής μονάδων και εκτός διαγωνισμού από τώρα. Βεβαίως, οι «κόντρες» συνεχίζονται σκληρές και ήδη καταγγέλθηκε στην Κομισιόν ο διαγωνισμός για ανισότητα στη μεταχείριση των υποψηφίων και έχει «παγώσει» η διαδικασία ανακοίνωσης του μειοδότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ