Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σε ρόλο τέταρτου «εταίρου» το Καζακστάν

Παρασκηνιακές και φανερές διεργασίες ενεργοποιούνται γύρω από το έργο, στη βάση των αναμενόμενων επιχειρηματικών υπερκερδών της επένδυσης

Επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Καζακστάν για συμμετοχή στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, μέσω της απόκτησης μεριδίων από Ελλάδα και Βουλγαρία, καθώς ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της χώρας Μπ. Ιζμουχαμπέτοβ δήλωσε στη Βουλή του Καζακστάν ότι «έχουμε την πρόθεση στο άμεσο μέλλον να αρχίσουμε συνομιλίες με την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά για το συγκεκριμένο έργο».

Είχε προηγηθεί στις 10 του Μάη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και η υπογραφή συμφωνίας για αύξηση κατά 17 εκατ. τόνους του πετρελαίου που θα διέρχεται από τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία κρίνεται ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση του αγωγού και η συμμετοχή του Καζακστάν σε αυτόν αποτελεί εγγύηση για την τροφοδοσία του. Η συγκεκριμένη χώρα παράγει 68 εκατ. τόνους πετρελαίου, εξάγει 57 εκατ. τόνους μέσω του αγωγού της Κασπίας (ελέγχεται από τη Ρωσία, συμμετέχει και η αμερικανική «CEVRON»).

Για τους αγωγούς και τις γενικότερες ενεργειακές εξελίξεις, ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των υπουργών Ενέργειας των χωρών - μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, συζητήθηκαν και θέματα με την «εξοικονόμηση» ενέργειας, ουσιαστικά το πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει τους ερχόμενους μήνες.

  • Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENEL ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς αιολικών πάρκων, εν λειτουργία και υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 127 MW από τον όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, με τον οποίο συνεργάζονται ήδη στην Ελλάδα μέσω της κοινής εταιρείας ENELCO. Διατυπωμένος σκοπός της εταιρείας είναι να διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα και άμεσα ή μέσω της ENELCO να αναπτύξει μια σειρά από μονάδες παραγωγής πολλών χιλιάδων MW είτε με την άμεση επιδότηση της λειτουργίας τους μέσω των διαγωνισμών του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), είτε αυτόνομα, βασιζόμενη στη δεδομένη εκτίναξη των χονδρικών και λιανικών τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά η ENEL αναδεικνύεται σε μία από τις 3 μεγαλύτερες εταιρείες αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Σε μια ανάλογη κίνηση προχωρά ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που μέσω της κοινής εταιρείας με την ισπανική «ΕΝΤΕΣΑ», την «ΕΝΤΕΣΑ ΕΛΛΑΣ» προωθεί την εξαγορά του 80% της ΕΒΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ, από την «Deutsche Erneuerbare Energien», θυγατρική της «Ντόιτσε Μπανκ» και τους N. Jung και Γ. Βουλγαράκη. Η εταιρεία αναπτύσσει αιολικά πάρκα στη Βόρεια Ελλάδα, εν λειτουργία ισχύος 3 MW, άδεια για 30 MW και σχέδια για ακόμη 100 MW. Το τίμημα αναμένεται να ανέλθει σε 16 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ