Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για το Κέντρο Ερευνών ΔΕΗ

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή για την υπονόμευση της λειτουργίας του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ, έκαναν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται: «Το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και πιο ορατές οι αρνητικές συνέπειες από τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ανταγωνιστική ανώνυμη εταιρεία στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς που προωθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ ΑΕ αποτελεί μια οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα ελέγχου της ποιότητας και της αξιόπιστης λειτουργίας των υλικών, του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών της. Στα πλαίσιά του λειτουργούν 16 εξειδικευμένα εργαστήρια που διαθέτουν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχώνονται από μεγάλης εμπειρίας προσωπικό.

Τα παραπάνω καθιστούν το ΚΔΕΠ ένα από τα πλέον αξιόπιστα κέντρα ποιοτικού ελέγχου στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, το οποίο επί 30 χρόνια καλύπτει με εξειδικευμένες υπηρεσίες όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και ένα σημαντικό αριθμό βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.

Το τελευταίο διάστημα, και με ευθύνη της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ, οι δραστηριότητες του ΚΔΕΠ περιορίζονται συστηματικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των υλικών που προμηθεύεται η ΔΕΗ, δεν προωθούνται για δοκιμές και ποιοτικό έλεγχο στο αρμόδιο κέντρο. Οι συνεχείς περικοπές των συντηρήσεων στο σύνολο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, οι πλημμελείς και βεβιασμένες συντηρήσεις, ακόμα και μετά από βλάβες, οδηγούν σε δραστική μείωση των προληπτικών ελέγχων καλής λειτουργίας που πιστοποιεί το ΚΔΕΠ, σε αύξηση της συχνότητας των ζημιών και του κόστους αποκατάστασής τους. Επίσης, απαγορεύτηκε πλέον η δυνατότητα να εκτελεί το ΚΔΕΠ ελέγχους σε υλικά και εξοπλισμό τρίτων (ελληνικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες και μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα)».

Και συνεχίζουν οι δύο βουλευτές: «Η πολιτική της περιστολής συντηρήσεων και ελέγχων υπηρετεί τη μείωση των "υπέρογκων" λειτουργικών δαπανών και έχει σαν στόχο την πάση θυσία αύξηση της κερδοφορίας των μετοχών της ΔΕΗ ΑΕ. Οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες για την ασφάλεια και ποιότητα της ηλεκτροδότησης. Εγκυμονούν αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ΑΕ (οι οποίες ελέγχονται πλημμελώς ή από εξωτερικούς φορείς αμφιβόλου αξιοπιστίας) αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτάται:

  • Αν θα συνεχιστεί η πολιτική της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις σοβαρότατες συνέπειες που επιφέρει στους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό. Αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από το κράτος, με την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, όσο και από την ελεγχόμενη από το δημόσιο ΔΕΗ ΑΕ.
  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσει η πολιτική της περικοπής των συντηρήσεων στον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την απρόσκοπτη λειτουργία και την αναβάθμιση του ΚΔΕΠ, ώστε να συνεχίσει να διασφαλίζει υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία στον ηλεκτρενεργειακό τομέα, αλλά και γενικότερα σε ελληνικές επιχειρήσεις».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ