Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Διογκώνεται η κερδοσκοπία

Κατά 2,5% αυξήθηκε ο όγκος της παραγωγής, κατά 9,4% ο τζίρος των επιχειρήσεων

Σε άγρια κερδοσκοπία, μέσω των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων των εμπορευμάτων τους, επιδόθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις τους πρώτους μήνες του 2007. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Απρίλη 2006 - Μάρτη 2007 προς την αντίστοιχη Απρίλη 2005 - Μάρτη 2006, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 2,5%, ενώ την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία (μετράει τα συνολικά ποσά σε αξία που έχουν τιμολογήσει οι επιχειρήσεις) σημείωσε αύξηση 9,4%!

Είναι εμφανές, ότι η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών (9,4 - 2,5 = 6,9) μαρτυρά το όργιο κερδοσκοπίας στο οποίο επιδόθηκαν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες μέσω των συνεχόμενων ανατιμήσεων, συρρικνώνουν την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων. Με τις συνεχείς ανατιμήσεις που επιβάλλουν στα εμπορεύματά τους οι βιομήχανοι - ελέω ελεύθερης αγοράς - έχουν εκμηδενίσει την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων. Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα των πολιτικών της «ελεύθερης αγοράς», που επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξάνουν, με βάση τους στόχους κερδοφορίας τις τιμές των βιομηχανικών και άλλων εμπορευμάτων, ενώ επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων με τις διαχρονικές πολιτικές λιτότητας. Πολιτικές που εφαρμόζουν πιστά οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις της ΝΔ (σήμερα) και του ΠΑΣΟΚ (μέχρι το 2004).

Και ενώ μέσα από την αχαλίνωτη, χωρίς όρια κερδοσκοπία, το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο εκδηλώνει τη φύση του, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αποθρασύνονται από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων, αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν ως κορωνίδα τις... μεταρρυθμίσεις, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, την ολόπλευρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Ενδεικτικό της απροκάλυπτης αυτής στήριξης, είναι, ότι ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις κερδοσκοπικής συμπεριφοράς και καταλήστευσης των εργαζόμενων - καταναλωτών (σύσταση καρτέλ από τις γαλακτοβιομηχανίες) η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και οχυρώνεται πίσω από το πόρισμα της διάτρητης - ως προς την αξιοπιστία της - Επιτροπής Ανταγωνισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ