Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μαίνονταν χτες, για δεύτερη ημέρα, οι συγκρούσεις του λιβανικού στρατού με μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Φάταχ αλ Ισλάμ», που βρίσκονται στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, κοντά στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου. Οι συγκρούσεις άρχισαν την Κυριακή το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν σε κτίρια της Τρίπολης όπου βρίσκονταν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης που φέρονταν καταζητούμενοι για ένοπλη ληστεία. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και τελικά επενέβη και ο στρατός.

Ο λιβανικός στρατός, με τανκς, περικύκλωσε τον καταυλισμό όπου διαμένουν περίπου 40.000 άμαχοι, και σφυροκοπά πιθανές θέσεις της οργάνωσης. Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 64 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περίπου 200, αλλά ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να υπολογίσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων, καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση ασθενοφόρων εντός του καταυλισμού. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 27 στρατιώτες και 17 μαχητές. Χτες ανθρωπιστικές οργανώσεις και κάτοικοι του καταυλισμού απηύθυναν έκκληση για χαλάρωση του αποκλεισμού προκειμένου να εισέλθουν τρόφιμα, φάρμακα και σωστικά συνεργεία για εντοπισμό τραυματιών και νεκρών.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ΟΑΠ και της «Χαμάς» στο Λίβανο επισκέφτηκαν από κοινού τον πρωθυπουργό Σινιόρα, και, αφού σημείωσαν ότι πρόκειται για «αμιγώς λιβανική υπόθεση», προσφέρθηκαν, ιδίως ο πρώτος, να «συνεισφέρουν οι μαχητές της ΟΑΠ στην εξάλειψη της Φάταχ αλ Ισλάμ». Και οι δύο υπογράμμισαν ότι στη «Φάταχ αλ Ισλάμ» συμμετέχουν «Αραβες, Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και άλλοι, και ο στόχος τους δεν έχει καμία σχέση με τον παλαιστινιακό λαό». Από την πλευρά της, η ισλαμιστική οργάνωση απείλησε ότι αν δε λυθεί η πολιορκία θα εξαπολύσει επιθέσεις και σε άλλα σημεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ